Weatherc:n esittämän kiinnostavan kyselyn/tarjouksen johdosta nousi kysymyksiä mieleen. Aloittelija tässä tosiaan ollaan ja siksi näistä kotisivu asioista tuleekin ehkä vaan tyhmiä kysymyksiä mieleen.
Kyllähän se niin on, että jokainen on joskus aloittelija asiassa kuin asiassa. Eli pääsääntöisesti ei ole tyhmiä kysymyksiä, mutta tyhmiä vastauksia on.
Nykyiset kotisivutila on ostettu joskus-97 kertamaksulla reilulla sadalla markalla, jolla sai käyttöönsä puhelinmodeemin soittosarjan, sähköposti osoitteen ja kotisivutilan. Eli tähän ei kai voi liikaa luottaa.
Näitä on jokusia kuulunut olevan. Ja itselläkin on sähköposti vastaavaan tapaan. Jotenkin ilahduttavaa huomata jonkun sopimuksen / palvelun pysyvän vaikka firmat ja nimet vaihtuvat matkan varrella. Mutta tottahan se, ettei tuollaisen varaan voi ihan 100% varmaksi loputtoman pitkään ainakaan laskea.
Kun on lukenut muiden kokemuksista näistä kotisivu tiloista niin onhan se ajatuksiin noussut, että mikä mahtaa olla se oman ISP:n kipukunnys noissa liikenne ja/tai kävijä määrissä? Tietysti nämä on tapauskohtaisia asioita, mutta kuitenkin.
Itse ajan Laihon ja tämän foorumin tapaan asioita kotona omalla koneella. Sillä karsii sääkoneen ja palvelimen väliltä kaikki ns turhat rajat. Tosin kaista maailmalle on toki rajallinen, mutta toimivaksi vaihtoehdoksi olen monessa asiassa havainnut. Loput asioista ovatkin sitten muualla, missä ei ihan heti tule kukaan mistään valittamaan.
Noihin rajoihin ISP:n osalta ei itselläni ole vastausta, mutta selvää sellaista ei taida olla muillakaan. Raja on vähän sen jälkeen, kun tietty sivutila alkaa näkyä liikaa lokeissa tms.
Sitten tämä domain asia. Onko domain sama asia kuin nimipalvelin? Eli jos ei hintaa huomioida niin mikä ero on esim dyndns verrattuna joker.com palveluihin? Nämä nyt tuli ekana ja ainoanakin mieleen.
Ei ole sama asia.
Yksinkertaistettuna: domain on sivuston nimi / osoite, esimerkiksi tämän sivuston finwx.net
Nimipalvelu taas kertoo tuota osoitetta etsivälle sen ip-osoitteen, jonka avulla löydetään oikea palvelin.
Eli domainia voisi verrata kotiosoitteeseesi ja nimipalvelua johonkin karttapalveluun, josta saat ko osoitteen perusteella koordinaatit. Ja tarkoittaa vastaavasti sitä, että pelkällä domainilla ilman nimipalveluja et tee mitään, mutta jos tiedät ip-osoitteen (tai esimerkin tapaan koordinaatit), niin homma toimii. Tosin tottakai hankalasti.
Joker on domaineja myyvä taho. Jostainhan joudut sen domainnimen hankkimaan. Näitä tahoja on tottakai muitakin. Tarjoaa myös perustason nimipalveluita.
dyndns kauppaa sekin domaineja nykyään, mutta sen tarjonta on alkujaan ollut dynaamisten nimipalvelujen tarjoaminen. Samaa tekee ihan kotimainen dy.fi Siihenkin kannattaa tutustua, jos on tarvetta tuollaiselle palvelulle.
Dynaaminen tarkoittaa osoitteen ohjaamista muuttuvalla ip-osoitteella varustettuun koneeseen. Esimerkiksi kotiyhteydessä on harvoin kiinteää ip:tä. Jotain em palveluiden (et toki tarvitse kuin yhden) kaltaista palvelua käyttäessäsi koneellasi on pieni ohjelma, joka päivittää tiedon ip-osoitteestasi aina, kun se muuttuu. Näin esimerkiksi kotikoneellesi olisi aina vaikkapa osoite koti.dy.fi
Palveluita voi myös yhdistää. Normaali nimipalvelin ei tue tuollaista ip-osoitteen muuttamista "lennossa". Mutta voisit hankkia domainin koti.fi ja määritellä siihen osoitteeseen surffaavan ohjattavaksi koti.dy.fi-osoitteeseen. Eli kotikoneesi löytyisi aina tuolla koti.fi-osoitteella.
Toinen kysymys sitten domain asiasta. Noihin palveluihin ilmeisesti liitytään IP osoitteilla, mutta entäpä onnistuuko niin että liittäisin nuo nykyiset sivut esim. edellä mainittuihin palveluihin?
Ei vaan ip tulee siltä taholta, joka tarjoaa sen sivutilan. Se voi olla kotikoneesi ip, jos pyörität kotona juttuja tai palveluntarjoajalta ostetun palvelun ip.
Ja voi tai ei voi. Riippuu täysin palvelusta. Jos hankit oman palvelimen, virtuaalipalvelimen, "paremman" normaalin sivutilan tai muun, johon kuuluu oma ip-osoite, niin jonkun nimipalvelun käyttäminen ja domainnimi on välttämätön. Jos taas käytät jotain tuollaista operaattorin tarjoamaa sivutilaa, niin samassa ip-osoitteessa voi olla melkoinen määrä vastaavia. Tällöin homma on paljon rajoitetumpaa. Mutta palvelusta riippuen saattaa olla mahdollista käyttää jotain dynaamista nimipalvelinta.
Siksi kysyn kun ajattelin näin että jos ISP sulkee oman kotisivu tilan niin minun tarvitsee sitten vain etsiä uusi koti sivuille ja liittää se sitten taas samaan edellä mainittuun osoitteeseen ilman että sivuilla kävijät huomaavat mitään eroa osoitteessa. Niin ja mikä osoite muuten mahtaa näkyä selaimessa jos käyttää esim. noita edellä mainittuja domain palveluja?
Jos käytät dynaamisia nimipalvelimia, niin tieto muuttuu nopeasti. Eli oletetaan kotikoneellasi pyörivän palvelin. Kannat sen naapurin laajakaistaan kiinni, niin osoite ohjaa käytännössä saman tien oikeaan paikkaan.
Jos käytät perinteisiä nimipalveluita, muutos kestää pidempään. Vuorokauteen on syytä varautua. Mutta niiden kanssa toimiessasi käytössä on yleensä vähän järeämpi palvelu, eikä muutoksiakaan tarvitse usein tehdä.
Molemmissa tapauksissa käyttäjä ohjautuu lopputuloksena oikeaan paikkaan tietämättä sivujen fyysisen sijainnin muuttumisesta.
Selaimessa näkyvä osoite on se, minkä olet käyttöösi hankkinut. Esimerkiksi saaasema.jotain tai jos käytät pelkästään jotain dynaamista nimipalvelua, niin niiden tarjoama. Kotimaisella dy.fi:llä ovat yleensä muotoa jotakin.dy.fi
Pysyy siis aina samana sillä erolla, että dynaamisen kautta valittu osoite ei ole omasi, eikä se välttämättä ole ikuinen (joskin yleensä ilmainen). Jos taas ostat esimerkiksi Jokerilta osoitteen, se on olemassa niin pitkään, kun maksat siitä koituvat kulut.
Tietysti kokemukset ja suositukset näistä palvelun tarjoajista olisvat myös kiinnostavaa luettavaa.
Tähän vastaamisen jätän mieluusti muille. Huonoja on paljon, mutta vastaavasti hyviä on paljon ja jälkimmäisistä on niin monta ajatusta, mitä on käyttäjiäkin.
Aluksi pitikin vastata tuohon Weatherc:n kyselyyn, mutta oikeastaan tämä domain asia voisi olla ehkä omana aiheenankin.
Toivottavasti tuosta nyt jotain ainakin selviää.