Kalliimpien sääasemien piilokustannukset

Aloittaja djmake, perjantai, 13.05.2011, 00:52

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

djmake

Lainaus käyttäjältä: weatherc - tiistai, 10.05.2011, 19:13
Samalla totesin että nyt on kaikkien antureiden paitsi tuulianutruin johdot jatkettu vähintään n 5 metriseksi ja kaikki anturit ovat myös irrallaan toisistaan, ei ole enää sitä pikkasen kökön oloista orginaalia VP2:sta jossa kaikki yhdessä nipussa vaan anturit saatu silleen sopivan hyvin sijoitettua ;D

Pakko olla pikkumainen... Puhutaan periaatteessa parhaasta laitteesta, mitä harrastajakäyttöön (ja vähän vakavampaankin) on tarjolla. Ja kuitenkin monesta halvastakin asemasta poiketen vaatii monenlaista viilaamista ollakseen järkevä. Vue nyt on pikkuveli, mutta sen osalta mentiin vielä pahempaan suuntaan. Toivottavasti ei näytä suuntausta seuraavalla paremmallekin mallille. Väkisin tulee kuitenkin mieleen "meillä on paras tuote ilman vakavastiotettavaa kilpailijaa, ei meidän tarvitse muuta, kuin rahastaa"-ajatusmalli. Myydään osin puolivalmista tuotetta, mihin on vielä pakko ostaa käytännössä pakolliset laitteet ylihintaan mukaan sensijaan, että melko pienellä vaivalla tehtäisiin olemassaolevasta tuotteesta parempi.

Ei sillä, etteikö VP2 hyvä laite olisi. Mutta kun markkinoilla olisi oikeasti tilausta laitteelle, joka on vertailukelpoinen kakkosen kanssa, jossa on aina mukana interface (vaikka sitten olisikin sisäinen loggeri lisävarusteena) ja jossa anturin olisivat joko kaikki erikseen langattomia tai vähintäänkin esimerkiksi WS-sarjalaisten kaltaisia oikeasti alkujaan ilman virittämistä eri paikkoihin asennettaviksi tarkoitettuja. Toisaalta tuulen osalta näkisin mielelläni erillisen, langattoman yksikön. Päivitystaajuudesta voi toki joutua tinkimään hieman langalliseen verrattuna, mutta mikään ei  estä laittamasta tuohon yksikköön myös älyä. Lähettää purskeena vaikka joka sekunnin lukemat 15 sekan välein tai vastaavan ajan huipun + keskiarvon. Riittää moneen käyttöön. Eikä mikään estä lisäämästä mukaan verkkolaitetta. Tällöin sähkön osalta ei olisi ongelmia ja taitaa vaikka sieltä pihan perältä ulkovarastolta löytyä nopeammin sähkö verrattuna 20 metrin kaapeliojan kaivamiseen.

Tuollaisesta laitteesta syntyisi heti kakkosta professionaalisempi kuva. Tietysti voi elätellä toiveita myös järkevästä hintatasosta varaosien suhteen ja edelleen myös järkihintaisesta usb/serial-liitäntäisestä vastaanottimesta. Vai olenko ainoa, joka voisi ostaa joitain varaosia jo etukäteen, jos ne olisivat siedettävän hintaisia. Tai ainoa, joka saattaisi sijoittaa konsolin vaikka olohuoneen seinälle ja erillisen vastaanottimen siihen jossain nurkassa surraavan sääkoneen perään ilman konsolilta pitkin seiniä tulevaa johtoa?

Taidan toisaalta nähdä taas unta jostain, mitä kukaan ei tule koskaan tekemään...

Snowi

Lainaus käyttäjältä: djmake - perjantai, 13.05.2011, 00:52
Toisaalta tuulen osalta näkisin mielelläni erillisen, langattoman yksikön. Päivitystaajuudesta voi toki joutua tinkimään hieman langalliseen verrattuna, mutta mikään ei  estä laittamasta tuohon yksikköön myös älyä.

Tuollaista toivoisin kovasti itsekin. Tuulimittari on nimittäin ehkä se hankalan asentaa ja johto vaikeuttaa tilannetta huomattavasti. Jos anturi olisi langaton, voisi sen asentaa huomattavasti helpommin optimaaliseen paikkaan. Myös muiden anturien osalta toivoisin edes pidempiä johtoja. Tällä hetkellä käyttäjän on lähes pakko tehdä omia muutoksia johtoihin, jotta saisi antureita parempiin paikkoihin.

weatherc

Daviksella on se perus Jenkkiläinen myyntitapa jota vaan voi toivoa ettei rantaudu Suomeen ainakaan laajemmin, osta A mutta sun on "pakko" ostaa myös B jotta sulla olisi jotain hyötyä siitä. Tällain saadan peruspaketin hintaa puskettua alas. PeetBros:llä on ihan sama asia, joten Davis ei ole suinkaan yksin säävermeiden suhteen tässä asiassa.
Eli "osta auto mutta fillarit on ostettava erikseen"-tyyliä.

Se on totta että täysin langaton olisi se uupuva lenkki Daviksessa, toisaalta Daviksen voitoksi täytyy sanoa että heillä on anturit joka kestää muuntelun, onhan esim. WS:än/WMR:än ja Daviksen sadeämpäreissä ero kun yö ja päivä jo muovin paksuudessa.


J.Jäntti

Lainaus käyttäjältä: djmake - perjantai, 13.05.2011, 00:52
Pakko olla pikkumainen... Puhutaan periaatteessa parhaasta laitteesta, mitä harrastajakäyttöön (ja vähän vakavampaankin) on tarjolla. Ja kuitenkin monesta halvastakin asemasta poiketen vaatii monenlaista viilaamista ollakseen järkevä.

Väkisin tulee kuitenkin mieleen "meillä on paras tuote ilman vakavastiotettavaa kilpailijaa, ei meidän tarvitse muuta, kuin rahastaa"-ajatusmalli. Myydään osin puolivalmista tuotetta, mihin on vielä pakko ostaa käytännössä pakolliset laitteet ylihintaan mukaan sensijaan, että melko pienellä vaivalla tehtäisiin olemassaolevasta tuotteesta parempi.

Davis ei ole toimintamallinsa kanssa suinkaan yksin.
Esimerkiksi Peet Bros toimii samalla periaatteella, ellei peräti jopa Davisia astetta törkeämmin.

Sääasemia on Peet Bros:lla kolme kappaletta, Ultimeter 100, 800 ja 2100. Jos haluat mitata ilmanpaineen sääasemallasi (joka mielestäni on sääasemien vakiotehtävä muutenkin), joudut hommaamaan Ultimeter 2100:n; Muissa ei ilmapaineita mittailla lainkaan - edes optiona. Jostain täysin käsittämättömästä syystä 800-mallin ja 2100-mallin ero on järkijättöiset 100$, vaikka kuoret ja liitännät ovat molemmilla identtiset. Siinä tulee ilmapuntarille kummasti hintaa.

Entäpäs pakettikokonaisuus? Pulitat rahat Ultimeter 2100:sta, niin mitä saat? Sääaseman, tuulimittarin ja lämpötila-anturin sullottuna metallikuoreen, ns. liitäntälaatikon ja kaapelin, jolla liitäntälaatikko kytketään sääasemaan. Siinä kaikki.

Listalta jää uupumaan sellaiset varsin tarpeelliset ja halvempien sääasemien vakiovarusteena tulevat laitteet, kuten sarjakaapeli, sademittari, sekä ulko- ja sisätilan kosteusmittarit. Kaikki nuo edellämainitut laitteet ovat optioita, joille on nakutettu jokaiselle hintalappu, joka pakottaa miettimään tarpeellisuutta.

Optiona olevilla laitteille on keksitty kyllä vaihtoehtojakin, kuten mahdollisuus asentaa lämpötila- ja kosteusanturi (erikseen ostettavaan) auringon säteilysuojaan tai sitten omassa ulos, auringolta piiloon asennettavassa anturikopassa. Riippuen siitä, minkälaisen kokonaisuuden otat, saat maksaa erilaista hintaa niistä. Eikä erikoisuudet tähän pääty. Jotta voit asentaa ulkoanturit helpommin, joudut periaatteessa hankkimaan vielä ulkoanturijakajan (ns. Single Cable Kitin), joka on käytännössä muovinen säänkestävä laatikko, jonka sisällä liitäntälaatikko majailee.

Varaosia on saatavilla, mutta niitä myydään vain Peet Bros:n omilla sivuilla. Tämän lisäksi ihan kaikkia varaosia sielläkään ei ole listattu ja joitakin yksittäisiä osia esimerkiksi tuulimittariin, ei saa lainkaan, jolloin vaihtoehdoksi jää koko mittarin hankkiminen uudelleen.

Olen djmaken kanssa samaa mieltä siitä, että paremminkin sääasemakokonaisuuden voisi rakentaa ja ilman tuollaisia piilossa olevia optioita.

Periaatteessa ainakin Peet Bros:n hankinta on verrattavissa uuden auton hankintaan; Mainostettu hinta on laitteen lähtöhinta, jolla saat kyseisen kapistuksen itsellesi, muttet mitään muuta. Kaikki muu listalla oleva on ekstraa, josta joutuu pulittamaan.

Peet Bros Ultimeter-asemaan saa kulumaan yllättävän summan rahaa, jos haluaa asemansa toimintamallin fyysisesti samanlaiseksi, kuin mitä halvemmilla sääasemilla tulee vakiona.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------