Lämpösumma ja kasvit

Aloittaja khyron, lauantai, 07.05.2011, 14:27

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

khyron

Juu eihän tota hankalaa ole laskea datasta. http://khyron.dy.fi/lampotilat/lamposummagraafi.php?year=2010 Ton sais selkeesti nopeemmaksi jos laskis keskiarvot valmiiksi. Pitäs muutenkin joskus tehdä dw tyyppistä ratkaisua kantaan missä olis keskiarvoja vaikka tunnille ja vuorokaudelle, min ja max yms. Ulko on turusta ja lammi ulko rauman kyljestä. Kuva on dwg muotoinen et vanhemmat ie:t ei tainnu sitä ymmärtää. Loppusyksystä oli replikaatio jonkun aikaa pois päältä ni osa datasta puuttu, enkä o vielä jaksanu säätää skriptiä joka sen kopsis.

-ese-

Lainaus käyttäjältä: spege - lauantai, 07.05.2011, 23:19
http://www.mtt.fi/koetoiminta/pdf/mtt-kjak-v62n03s12a.pdf

Tuolla on ainakin on omenoiden kukinnoista lämpösummat ja neuvoa miten saa hyvän omena sadon :D.


http://www.virtuaali.info/opetusmaatilat/index.php?tila_id=9&prosessit&pid=104&aid=25&kortti=840&o=631

Tuossa omenan kypsymiseen tarvittavat summat.

Toivottavasti on jotain hyötyä noista :)

Hyöty tulee silloin kun torjutaan tuhohyönteisiä sillä ne ovat usein muninnan suhteen tarkempia lämpösummiin kuin kasvit.

einari

#12
tietoa omenasta:
http://www.virtuaali.info/opetusmaatilat/index.php?tila_id=9&prosessit&pid=104&aid=25&kortti=840&o=631

ja sitten hilllasta löytyy täältä:(ja monipuolista säätietoa kittilästä)
http://holopain.mbnet.fi/Lamposumma.html
harmaata alapalkkia alaspäin vieritämällä löytyy ajantasaista tietoa :D

einari

#13
oli sama linkki.. meni ohi, mutta kertaus on opintojen äiti ;D
lisään tähän mitä kirjoitin netatmot EWN:ään
Muuten tuosta tehollisetsta lämpösummasta, Ukka muistaakseni on esitellyt toivetta sellaisesta että näkyisi ewn:llä, kyllähän sen toki itsekkin laskee, mutta on hankalaa siihen verrattuna että näkisi suoraan käppyrästä jommankumman, lämpötillakertymän tai tehollisen lpt.kertymän

Tuolla jossain kyseli joku omenan yms.. lämpösummista, laitan tähän linkin.. eihän sitä tiedä vaikka täällä sattuisi käymään tietoa kaipaavia, valitettavasti siitä puuttuu parhaat lajikkeet.. jotka menestyvät hyvin jopa oulun yläpuolellla..kuten suislepp ja konfetjone Hymyilee (tosin tänä kesänä viim.mainittu ei ehkä ihan valmiiksi puussa, mutta 3 viikkoa 2-3 asteen lämmössä varastointi auttaa kummasti)
http://www.virtuaali.info/opetusmaatilat/index.php?tila_id=9&prosessit&pid=104&aid=25&kortti=840&o=631

Hilla eli lakka on kypsää kun jonsok- mansikkaa tai polkaa on pari viikkoa poimittu.. ja kun vadelma alkaa satoa antamaan (ottawa ja muskoka)
Mustikkaa löytyy heinäkuun puolenvälin tienoolta pitkälle syksyyn, ja puolukkaa sekä karpaloa kun koivu pudottaa lehtensä.. Virnistää

Pes

#14
Tässä linkki Haapaveden sääaseman aiheeseen liittyvään grafiikkaan https://jussilanet.com/laempoesumma.html

einari

Sen verran tännekkin, että tänä vuonna ei näytä lämpösumma kertoa totuutta ainakaan suoluonnossa, jopa kittilän mies ihmettelee miksi hilla ei kuki..
yleensä alkaa 110 kertymän kohdilla.. nyt jossain 140-150 asteen kohdilla..

syykin on aika ilmeinen.. routa sulaa turvemaassa pelkän auringon voimalla hitaasti, kun ei pahemmin ole satanut niin siksi viivettä, kävin tänään katsomassa evijärven tilanteen, kukinta oli parhaimmillaan, osa varmaan jo pölyttynyt.. mutta vettä tarvittaisiin..

arvioisin että heinäkuun puolenvälin tienoilla satoa saa jollei kuivuus vie, hallasta tuskin enää on kovin suurta pelkoa, vaikka eihän sitä koskaan tiedä  ???

einari

Koska näkyy ollevan epätietoisuutta tehoisan lämpösumman laskemisessa, niin yritän selventää hieman asiaa..  laitan tuohon ilmatieteen laitoksn sivun linkin jossa asia kerrotaan ihan hyvin.. eli tehoisa lämpösumma laskeetaan  siitä lähtien kun keskilämpötila on noin 10 päivän ajan ollut yli 5 astetta.

Täällä se alkoi ehkä 23.4 mutta lisäsin vielä viikon varuuksi ja hain  vasta 1.5 alkaen, käppyrä on netatmo/datan hyödyntäminen - osiosssa. keväällä lpt keikkuu siinä ja siinä sen rajan ylä ja alapuolella, ettei ihan nokon nuukaa ole aloituspäivämäärällä, kunhan se terminen kasvukausi vaan on alkanut  ;D

linkistä avautuvassa sivussa on tämän vuoden termisen kasvukauden alkaminen.. pelkkä lämpösumma on eri asia....
http://ilmatieteenlaitos.fi/kasvukausi-2018

einari

Kävin tänään katselemassa ohimennen miltä intohimon kohteen kypsyminen näyttää..
kovin on kuivat suot.. jos kaikki muukin..

Pitkä on kukintaika lakalla näillä korkeuksillakin, kukkia oli runsaasti vieläkin, en muista että koskaan liki kuukauden on kesänyt.. no kypsyy ehkä vähän nopeammin, riippuu keleistä.
laitan kuvan isoimmasta tupella olleesta.. ja uusiksi menneen tehoisan lämpösumman käppyrän. tuo lienee arvioni mukaan kypsä ehkä 3,5 -4,5 viikon kuluttua, katsoin whatsapista että laitoin viestiä pohjoiseen että 3.6 vasta täällä kukki enempi, joten siitä rapeat 6 viikkoa.. eli sekin kertoo että heinäkuun loppupuoliskolla olisi kypsää...  samalta suolta tämä kuva.
Ukalta ja kittilästä on kantautunut tietoa että kukinta on vielä hyvässä vauhdissa siellä. turhaan harmittelin kun menee elokuun toiselle viikolle lähtö ylläksen seutuville, muttei harmita enää.. ehkäpä sieltä hiukan hillaa löytyy ;D

einari

Jaahas.. pitää hieman päivittää tätäkin osiota ;D

Tein pienen tutkimuksen joka vahvisti takaraivosssa kyteneitä ajatuksia siitä miksi esim. pohjoisessa hilla kypsyy aikaisemmin pienemmällä tehoisalla lämpösummalla kuin täällä keskisessä suomessa.. jos esim. kittilässä kys. lämpösumma on tänä vuonna noin 440-450°C kuten myös Ukan Naruskalla, niin täällä pitää olla reilu sata enemmän.
(normaalisti pohjoisessa  kukkiii noin 100° ja valmistuminen alkaa 400°)

Oikeastaan ajatus on jo pitemmän aikaa ollut kytemässä... monesti kun on pohjoisesta takaisin huonon hillasaaliin kera niin täältä on saanut talven marjat kuitenkin ::)

Se on tuo päivänpituus.. niinpä tein muutaman käppyrän ja kokosin pdf-tiedostoksi ne..  ensimmäisessä oma tilanne... sitten siihen verrattuna valon määrään suhteutettuna prosetuaalisesti millä lämpösummalla Ranualla, Kittilässä ja Sallassa
pitäisi olla valmista jonkin verran... koska omat vertailupaikat ovat harvapuustoisia niin pätee sellaisiin pohjoisessa.. aavoilla soilla aikaisemmin mahdollisesti löytyy ja sitten on korpihillat viikkoa-paria myöhemmin.. toisesssa on päivänpituus kyseisisssä paikoissa ja paljonko enemmän on verrattuna evijärveen valon määrä 20.5- 20.7 ajalta, oletetun vegetatiivisen kasvun jaksolla.
laitan myös linkin jossa asiaa sivutaan selvän epäselvästi.. hakemalla päivänpituus ja valo, kyseisestä documentista selviää mikä on asian ydin 8)

https://www.arcticfoodfromfinland.fi/sites/arcticfood/files/Etusivu/luke-luobio_47_2015.pdf

einari

Kyllä se eillinen arvioni pitää paikkansa melko hyvin.. ja pystyy laskemaaan päivänpituuden ja valoisuuden mukaan oman kertymän perusteella.. Kittilässä on lämpösummalla 416,53 ensimmäiset kypsät hillat havaittu kuten Holopaisen blogi osoittaa josta lainaus.. ;D

"Illalla lämpötila oli 12,80 astetta. Vesi nousee. Koillisen puoleinen tuuli oli 2-5 m/s.
Kävelin hillajänkällä. Muutama kypsä hilla löytyi. Sääskiä ja mäkäröitä oli.
Ilman kosteus oli 54-86% ja ilmnpaine 998,06-1001,69. Veden korkeus klo 24 173,51(nousi 23 cm).Ounasjoen veden lämpötila on n.13,35 astetta. "

Kittilän lämpösummat löytyy sivustolta > http://holopain.mbnet.fi/Lamposumma.html

Harmi kun Ukka on liottamassa varpaitaan jäämeressä.. no loppuviikolla kuulee miten Naruskalla kehitys etenee.. harmi siis vain hillaseurannan vuoksi 8)