Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Lämpösumma ja kasvit

Aloittaja khyron, lauantai, 07.05.2011, 14:27

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

khyron

Mistähän saisi tietoa mitä eri kasvit, lähinnä puutarhassa, omenapuu, marjapuskat, juurekset yms. tekee eri lämpösummilla? Siis et tässä kohtaa kukkii, tässä kohtaa hedelmä kypsyy yms. Olis vaan niin kätevä kattoo koneelta asia ilman et tarvii kurkata ikkunasta:)

Snowi

Itsellä ei asiasta oikein mitään hajua ole, mutta kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta  ;D. Varmasti olisi tuollaiselle kysyntää.

weatherc

Hmm..Mistäköhän noitakin vois löytää?
Luulis nyt jossain päin interwebbiä löytyvän ;D

meteorologi

Mitäköhän tuo lista kertoisi: http://en.wikipedia.org/wiki/Growing-degree_day , kohta plant development?

weatherc

Lainaus käyttäjältä: Meteorologi - lauantai, 07.05.2011, 18:45
Mitäköhän tuo lista kertoisi: http://en.wikipedia.org/wiki/Growing-degree_day , kohta plant development?

Muuten just mitä haettiin mutta siinä vaan kukkia sekä viljaa (vehnä,ohra,sokerijuurikas)...Tämä menee mielenkiintoiseksi :)

weatherc

WD:ssähän on GDD-lukemat olemassa customtagina,sekä kuukausi että vuosi-lukemat jotka mulla näyttää tältä:
Toukokuu: 25.5
2011: 171

Ei ole hajuakaan milloin WD aloitta nuo laskelmansa (vaikuttaa siltä että se ynnää yhteen kaikki päivät jossa GDD ollut yli 0 riippumatta allakasta) mutta ainakin sen valossa että kasvukausikin on alkanut vasta abouttirallaa kuun vaihteessa niin noin 150 pitäisi siivota pois tuosta vuosilukemasta ihan tyynesti. Sehän tietty onnistuu helposti php:llä jos sivulle laittaa (<?php echo ($gddyear - 150) ?>).

Naruskan Ukka Matinpoika

Ukalla ei asiasta ole ainakaan tieteellistä tietämystä. En myöskään voi sanoa tietäväni niin kauhiasti juuri puutarhakasveista, koska niitä ei niin kovin tiuhaan täällä pohjoisessa edes kasva, tai ainakaan ei etelän malliin siinä laajudessa kasvateta. Tietämys perustuu suppeaan elämänkokemukseen ja sekin vähä enemmän luonnonvaraisiin metsäkasveihin, eli marjakasveihin ja sieniin.

Lämpösumma on varmaankin merkittävä tekijä, mutta luonnon palapelissä on niin kovin paljon myös muita palasia, jotka kypsymiskalenteriin vaikuttavat. Kaikki on kovin vuosikohtaista ja keskimääräiset ajankohdat tässä kypsymisasiassa saattavat heittää viikkotolkulla puoleen ja toiseen.

Vuosittainen lämpösumma vaihtelee Suomessa suunnilleen välillä 200-1300. Käsivarren Tunturi-Lapissa luku on noin 200 ja suurimmat luvut Eteläisen Suomen rannikolla. Huomattava vaikutuksensa on kasvien saama vesi ja sen saamisen ajankohta. Veden ja lämmön yhteisvaikutus  vaikuttaa kasveihin äärimmäisen paljon. Talveentuminen on yksi vaikuttava tekijä. Kasvien pölyttymiseen vaikuttavat tekijät ovat iso muuttuva tekijä. Edeltävän kasvukauden moninaiset vaikutukset vaikuttavat seuraavaan vuoteen. Ynnä muuta, ynnä muuta.

Lämpösummaa seuraamalla saa varmaankin vältettyä turhia ikkunalla käyntejä. Ennen esimerkiksi marjan poimimista on sen kypsyysaste ja muut tekijät käytävä lähemmin ulkona tutkimassa ja metsämarjojen kohdalla kypsyyden ja sen myötä poimintakunnon toteaminen edellyttää menoa metsään. Niin se vaan on.

Yksinkertaisimmasta päästä oleva mittari esimerkiksi Lapin hillan kypsymisen selville saamiseksi on, että hillanostaja ilmestyy katukuvaan. He tulevat paikalle vasta sitten, kun poimijat ovat suolta jotain löytäneet sankoihinsa. Sama koskee muitakin marjoja ja myös esimerkiksi sieniä.

Mielenkiintoinen keskustelunaihe ja Ukan kirjoitus aiheesta vain vähäinen pintarääpäisy, vai raapaisuko olisi parempi sana.  ;)


www.naruska.com

spege

#7
http://www.mtt.fi/koetoiminta/pdf/mtt-kjak-v62n03s12a.pdf

Tuolla on ainakin on omenoiden kukinnoista lämpösummat ja neuvoa miten saa hyvän omena sadon :D.


http://www.virtuaali.info/opetusmaatilat/index.php?tila_id=9&prosessit&pid=104&aid=25&kortti=840&o=631

Tuossa omenan kypsymiseen tarvittavat summat.

Toivottavasti on jotain hyötyä noista :)
FLC foorumissa nimimerkki Speijo.

isoheikoinen


Kasvien kasvun ja kehittymisen yhteydessä puhutaan tehoisasta lämpösummasta, jossa lasketaan yhteen vuorokauden keskilämpötila +5 asteen ylittävältä osalta (eli helpommin, vuorokauden keskilämpötilasta vähennetään 5 astetta ja nollaa suuremmat erotukset lasketaan yhteen).  Tuo 5 astetta on rajana sen vuoksi että kasvit eivät juuri kasva jos vuorokauden keskilämpötila on alle +5.  Tästä löytyy runsaasti tietoa netissä jos googleen laittaa hakusanaksi 'tehoisa lämpösumma' ja juuri niin kuin khyron kysyikin, lämpösumma on hyvä ennuste kukkimiselle, omenien ja marjojen kypsymiselle ym. Summat on kuitenkin laji- ja lajikekohtaisia, joten jokaiselle täytyy löytää omat spesifiset luvut. Esimerkiksi Etelä-Suomessa männyn pituuskasvun käynnistyminen vaatii selvästi suuremman lämpösumman kuin Pohjois-Suomessa. Lämpösumman laskemisen ohjelmoiminen sääasemien tietoihin kuvittelisi olevan suhteellisen helppoa kun vuorokauden keskilämpötilat on saatavilla. Sen jälkeen kun yhtenä vuonna seuraa oman pihan tai viljelmän tapahtumia, ennusteet seuraaviksi vuosiksi olisi kerätty  :)

weatherc

#9
Totta, sinänsä koko homma ei olisi vaikeata tehdä vaikkei itse sääasemasofta osaisikaan tuon, automatisoituna ajastettu esim. php-skripti ajetaan klo 23.59 ja tarvitaan
- vuorokauden keskilämpötila klo 23.59 josta vähennetään 5
- jos tulos yli 0 se tallennetaan

Tulos lasketaan yhteen ja vips, meillä on tehoisa lämpösumma laskun alusta. :)
Siihen vuoden seuranta milloin mikäkin kukkii ja marjat kypsyy ja taulukkoon ja seuraavana vuonna onkin jo valmis seurantataulukko :)

Koska tiedän että täälläkin on useampi jollain lailla maatalouteen liittyviä asemia/seuraajia + että tiedän että useampikin paikallinen maatila seuraa esim omia sivujani niin idea:

- Kerätään taulukko tänne kesän mittaan milloin mikäkin kukkii ja milloin marjat kypsyy. Tämä vaatii tietty että on laskelma tuosta tehoisasta lämpösummasta. Sinänsä ei vaikea tehdä mutta vaatii pikkasen laskutoimituksia jokaiselta, ainakin WD:ssä saa vuorokauden k-lämmöt ulos mm. NOAA-raporteista joten sen pystyy tekeen myös jälkikäteen.  ;D

Laskin oman aseman tehoisan summan tuolla isoheikoisen kaavalla eli -5 ensin ja tulos toukokuulta tähän asti on 13.8 kun WD:n oma %gddmonth% antaa 34.1  ;D