Kirjoittaja Aihe: Varavoimala sääasemalle  (Luettu 5483 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Naruskan Ukka Matinpoika

 • Taso ei enää mitattavissa
 • *****
 • Viestejä: 1304
  • Naruskan Retkeilymaja
Varavoimala sääasemalle
« : Torstai, 17.03.2011, 19:02 »
Ukka löysi pitkän etsiskelyn jälkeen hintalaatusuhteeltaan sopivan varavoimalaitteen sähköntuottoon. Hanke on pyörinyt mielen päällä jo vuosia, mutta lähinnä ajatustasolla. Varsinainen käyttötarkoitus on saada kiinteistön "elintärkeät" toiminnot pyörimään silloinkin, kun sähköt katkeavat todella pitkäksi aikaa.

Puolustusvoimien poistamasta kalustosta löytyi aggregaatti, jonka tarvittaessa saa rallattamaan tarpeeksi isolla polttoainesäiliöllä vaikka useamman vuorokauden yhtäjaksoisesti tauotta. Tämän mahdollistaa valmis liitosmahdollisuus 3-tiepolttoainehanaan.

Jos Ukka päänsä saa pitää, niin aggregaatti valjastetaan pyörittämään talon lämmitysjärjestelmän yhtä olennaisinta sähkömoottoria, joka kierrättää keskuslämmitysjärjestelmässä patterien kiertovettä. Sivutuotteena voisi tietenkin laittaa varavoimalla pyörimään myös sääasemalaitteiston, jonka varajärjestelmä UPS mykistyy noin tunnissa. Aggregaatilla varmistunee säätiedon lähteminen maailmalle ainakin siihen asti, kunnes nettiyhteydet putoavat pois viimeistään silloin, kun telejärjestelmän vara-akut ovat kaput. Se kestänee muutamasta tunnista vuorokauteen.

Suunnittelupuolelle Ukka on palkannut KärSään Heikin. Hänelle ja Ukalle voi vapaasti antaa asian ympärille mielipiteitä ja toivottavasti myös vinkkejä, jotta hanke lähtisi pikkuhiljaa etenemään. Tästä viestikejusta ne parhaiten löytyvät, joten sana on vapaa. Varavoimala meni arvonnassa ukkostutkan edelle, joten Ukka keskittyy nyt sähkön tuottamiseen. Ja Mummun rauhoitteluun muka suuruudenhulluuden rajamailla olevasta touhusta taas kerran  :o ;) .

Kuvassa Ukan ostama jämäkkä aggregaatti. Hinta alle 300 €uroa, eli tekemään ei kannattanut alkaa....

Poissa finilves

 • Kiinteä osa Foorumia
 • *****
 • Viestejä: 346
Vs: Varavoimala sääasemalle
« Vastaus #1 : Torstai, 17.03.2011, 23:32 »
Onko tuo Diesel ja miten tuon saa käyntii 40 asteen pakkasella, painoakin näyttää olevan sen verran ettei sisälle viitsi kantaa

Poissa Naruskan Ukka Matinpoika

 • Taso ei enää mitattavissa
 • *****
 • Viestejä: 1304
  • Naruskan Retkeilymaja
Vs: Varavoimala sääasemalle
« Vastaus #2 : Perjantai, 18.03.2011, 08:41 »
Bensakone siinä on. Ja vetonaru. Ja sytytys kunnossa niin, että kertalaakista lähtee. Ja sitä varmemmin pitää lähteä, mitä kovempi pakkanen on.

Et sattuisi omalle mökillesi tarvitsemaan samanlaista? Yhden ylimääräisen saan vielä. Suunnittelen tässä jo Rompetorille laittamista, jos joku tällaisen Puolustusvoimien varman mallin sattuisi tarvitsemaan.  ;)

Poissa finilves

 • Kiinteä osa Foorumia
 • *****
 • Viestejä: 346
Vs: Varavoimala sääasemalle
« Vastaus #3 : Perjantai, 18.03.2011, 10:03 »
Olen Oulussa katsellut 5KW Dieselin saisi uuden 1000€, mutta taitaa olla niitä Kiinan ihmeitä.
Vielä mökillä ei ole mitään niin paleltuvaa, että tarvitsee varavoimaa.
Olen kuullut huhuja, että Naruskalle tulisi kuituyhteydet, onko kauppamiehiä ollut liikkeellä.

Poissa tito

 • Kiinteä osa Foorumia
 • *****
 • Viestejä: 382
Vs: Varavoimala sääasemalle
« Vastaus #4 : Perjantai, 18.03.2011, 22:45 »
Tuon hintahan ei todellakaan on paha ja tehty kunnon "raudasta". :D
Kuitenkin sanonta, että (riittävän) hyvää ei saa halvalla, pitää tässäkin paikkansa. ;D ;D ;D

Jos haluaa hyvää aggrekaattia, niin uskallan väittää, että japanilainen Yanmar ja nimenomaan japanilainen.
Tämän olen kuullut varmasta lähteestä ja itsekin muutamia tuollaisia vuosia vanhoja japanilaisia huoltaneena uskon, että nykyiset Italiassa tehdyt Yanmarit ovat leluja verrattuna japanilaisiin vastaaviin.
http://mastry.com/mec/new_products/industrial/portgen/ydg2.html

Yanmar on tosi hyvä laite, vaikka tämäkään ei ole kolmivaiheinen, mikä nykyään olisi välttämättömyys. Siinä on varmatoiminen dieselmoottori kaukokäynnistyksellä, jollainen on ollut vakiona jo 60-luvulla Naruskan koululla olleessa "Lister-voimalaitteessa", ennenkuin verkkosähköä perukoilla oli keksittykään.
Tuollaisesta Listeristä itselläni on kolmenkymmenen vuoden käyttökokemus, ne ovat idioottivarmoja, mutta pirun painavia laitteita nykyisiin verrattuna.

Kun nykyistä aggregaattien hintahaitaria katselee, joita kiinalaiset näyttävät hallitsevan, niin mieluimmin kuitenkin pitäisin käyttövarmempana Ukan hankkimaa SA-mallia, vaikka se onkin kolmivaihemoottorista muunnettu generaattori kondensaattorien avulla.

Poissa J.Jäntti

 • Foorumin ylläpitäjä
 • Ylläpito
 • *****
 • Viestejä: 5327
  • Finland Weather Exchange (FinWX)
Vs: Varavoimala sääasemalle
« Vastaus #5 : Lauantai, 19.03.2011, 14:29 »
Ensimmäinen ajatus tuosta voimalasta, joka tupsahtaa mieleen on se, millä tavalla se saadaan syöttämään virtaa taloon laitteille ja irtautumaan siinä vaiheessa, kun valtionverkko palaa takaisin.
Yksivaihegeneraattorihan tuo on, joten ihan koko taloa sillä ei sähköistettäisi, mutta sillekin vaiheelle, johon tuo generaattori olisi tarkoitus laittaa kiinni, ilmeisestikin jonkinlainen erotin pitäisi saada, jotta siirto takaisin valtion verkon vastuulle menisi kivuttomasti.

Itse generaattori näyttää erittäin pätevältä laitteelta muutoin, vaikka massaa onkin aika merkittävästi.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: 03.03.2021
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.----
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2021; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
Twitter, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

Poissa tito

 • Kiinteä osa Foorumia
 • *****
 • Viestejä: 382
Vs: Varavoimala sääasemalle
« Vastaus #6 : Lauantai, 19.03.2011, 16:15 »
Lainaus
Ensimmäinen ajatus tuosta voimalasta, joka tupsahtaa mieleen on se, millä tavalla se saadaan syöttämään virtaa taloon laitteille ja irtautumaan siinä vaiheessa, kun valtionverkko palaa takaisin.

Tässä onkin se, mitä tavallinen "maallikko" ei tule edes ajatelleeksi.
Ei missään tapauksessa saa minkäänlaista aggrekaattia kytkeä talon sähköverkkoon ellei siinä ole asianmukaista kytkintä jolla se tehdään turvallisesti. Tämä vaatii ehdottomasti sähköalan ammattilaista, EIKÄ MISSÄÄN TAPAUKSESSA ITSE SAA lähteä omia kytkentöjä tekemään.
Periaatteellisesti kiinteistön pääkytkin on oltava auki verkkoon päin ennenkuin aggrekaatti voidaan kytkeä kiinteistön sähköverkkoon.
Suurten laitosten varavoimakoneissa on tällaiset automaattiset verkonvalvontalaitteet jotka välittömästi katkon tullessa reagoivat ja taas huomaavat verkkosähkön palautuneen.

Maataloudessa on nykyisin traktorilla pyöritettäviä aggrekaatteja, mutta nekin vaativat tällaisen lisäkytkennän tekemisen sähkömiehen toimesta.

Nämä pienemmät, siirrettävät aggrekaatit ovat turvallisia käyttää esimerkiksi kesämökeillä ja tilapäiskäytössä joissa ei muuta sähköä ole saatavana, mutta tällöinkin sähköasennukset on tehtävä lain mukaisesti.

Heikki

Poissa Naruskan Ukka Matinpoika

 • Taso ei enää mitattavissa
 • *****
 • Viestejä: 1304
  • Naruskan Retkeilymaja
Vs: Varavoimala sääasemalle
« Vastaus #7 : Lauantai, 19.03.2011, 17:33 »
Senpä takia Ukka kääntyykiin näissä asioissa sähköalan tutkintoja suorittaineiden henkilöiden puoleen, koska Ukan omat sähköopinnot ovat vasta pääsykoekirjojen hankintavaiheessa.  ;) :o

Maapallolla vilisee tällä hetkellä niin paljon erilaisia epävarmuustekijöitä, että Ukka on katsonut viisaimmaksi järjestellä varajärjestelmiä ja niille varajärjestelmiä. Aggregaatista oli hyvä aloittaa, kun sellainen kohdalle osui. Nyt on jo viisumikin hommattu, jotta saadaan ostettua hiukka halvempaa polttoainetta, kun tuo kulkeminen omalla ajoneuvokalustolla on täällä susirajalla pakko kuin köyhän kuolema. Sitähän ei varmuudella voi tietää, saako Venäjän puoleltakaan kohta polttoainetta puoleen hintaan, kun ei kaikkien kaheleiden kaikkia hullutuksia osaa erkkikään ennustaa.

Omavaraisuuden lisääminen kaikissa asioissa ei kuitenkaan ole Ukan mielestä pahasta. Ilman kuitenkin mitään paniikkia ainakin tässä vaiheessa. Huomisesta ja ylihuomisesta en enää niin varmaa osaa sanoa.

Taas tulee ylimääräiset uutiset.  ??? ??? ???