Ikuiselta kuulostava ongelma - mikä sääasema

Aloittaja Lappilainen, tiistai, 22.02.2011, 15:03

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Naruskan Ukka Matinpoika

Naruskan Ukka voi kertoa lyhyesti jotain oman järjestelmänsä kaapelipituuksista. PeetBrosin keskusyksikkö on toimistohuoneessa läppärin vierellä. Pisin kaapeli kulkee tämän L-mallisen vanhan koulurakennuksen ensin vintille, sitten yläpohjaa pitkin talon toiseen päähän, sieltä alas ja koirahäkin runkoa pitkin takapihalle ja sieltä edelleen reilun kymmenen metrin päähän mäntyyn, sen runkoa pitkin alas ja lämpömittarikotelolle. Mittarilla on vielä 20 metriä johtoa kiepillä siltä varalta, että anturia olisi tarvinnut siirtää. Kaikkiaan kaapelia keskusyksikön ja lämpömittarin väillä on lähes 60 metriä.

Tuulimittarille kaapelia on 25 metriä. Kameralle on kaapelia toiselle 25 metriä ja toiselle 30 metriä. Sähköasiantuntijani Heikki KärSään sääasemalta minua opasti, että pelkkä virtakaapeli, jollainen lämpömittarille virtaa vie, voi olla käytännössä vaikka kuinka pitkä. Kaapeli on vieläpä halpaa, joitain kymmeniä senttejä metri, eli ei iso kustannus.

Harmaata tai vaihtoehtoisesti mustaa kaapelia voi käyttää näkyvillä tai sen voi piilottaa. Kaikissa rakennuksissa kulkee erilaisia sähköjohtoja, jotka sulautuvat rakenteisiin, vaika ne ensin saattavat äkkiseltään näyttää jopa rumilta.

Sisätiloissa tässä Ukan toimistohuoneessa kulkee johtoja ristiin ja rastiin, kun tässä on kolme tietokonetta, kaksi upsia, reititin, modeemi, neljä erilaista jakorasiaa, pari tulostinta ym. ym. Johtoja on. Ongelmia niiden kanssa on vain vikatilanteissa, kun aina ei meinaa löytyä sitä pistotulppaa, mikä millekin laiteelle virtaa tai muuta tuo.  ;)

www.naruska.com

finilves

Clas Ohlsonilla on tuulimittarilta kaapeli radioyksikköön lyhyt 3-5m en ole mitannut, mutta olen jatkanut 10m jakokaapelilla ei ole mitään ongelmia. Ainut ongela oli sisäyksikkö oli TV ja digipoksin vieressä noin metrin päässä tuli hirmumyrkyn tuulilukemia ajoittain.
Siirsin toiselle seinälle noin 6m päähän piikit loppui.

tito

WS-2355 KärSään asemalla johtopituudet ulkolämötila ja sadeanturille on jatkettu noin 40 metrin mittaisiksi ja tuulianturille noin 25 metriseksi. Hyvin toimii, mutta TV:n kanssa tuli alkuun samoja häiriöitä kuin finilvekselläkin.

simok

Sen verran haluan sanoa noihin kaapelin (impedanssi) pituuksiin, kun niitä jatkatte, että kattokaahan mitä mittalaitteen toimittaja suosittelee ( raja-arvot) ja minkälaista kaapelia, suojattua ja suojaamatonta kaapelia, ... . Se että laite toimii, näyttää jotain, ei tarkoita välttämättä, että se näytöllä oleva lukema olisi oikein. (Vertailu mittauksia samasta paikkaa.) Häiriöt, väärät lukemat, voivat johtua mm. kaapelin liiallisesta pituudeesta, tieten paikka , ... , . En suosittele niitä kovin paljoa pitemmiksi vetämään ja käyttäkää mm. oikeanlaista kaapelia, se että siinä lukisi esim. firman nimi Nokia, ei ole oikea kaapeli välttämättä.
(Se, myös että jos joskus esim.  fmi tai joku muu haluaa käyttää dataa, ... . Olen lueskellut tältä forumilta tämmösestäkin, ehkä tulevaisuudessa.)


weatherc

Siinä on simok ihan oikeassa että kannattaa olla tarkkana että kaapeli on oikeanlaista.
Jostain ohjeesta olen lukenut että esim. Daviksen kaapeleita voi jatkaa noin 100m asti.
Omat ovat tuulimittarin osalta vaikopituudessa 12m ja uv/aurinko-anturit olen jatkanut noin 5 metriseksi sekä lämpötila-anturin parimetriseksi. Kaapelina normaalia puhelinkaapelia eli samaa mitä Daviskin käyttää ja liittiminä 3M:än Scotchlokit, todella näppärät ja helpot saada vesitiivis liitin eikä maksa kun muutama kymmenen senttiä kipale.  :)


Snowi

Lainaus käyttäjältä: simok - torstai, 24.02.2011, 14:59
Sen verran haluan sanoa noihin kaapelin (impedanssi) pituuksiin, kun niitä jatkatte, että kattokaahan mitä mittalaitteen toimittaja suosittelee ( raja-arvot) ja minkälaista kaapelia, suojattua ja suojaamatonta kaapelia, ... . Se että laite toimii, näyttää jotain, ei tarkoita välttämättä, että se näytöllä oleva lukema olisi oikein. (Vertailu mittauksia samasta paikkaa.) Häiriöt, väärät lukemat, voivat johtua mm. kaapelin liiallisesta pituudeesta, tieten paikka , ... , . En suosittele niitä kovin paljoa pitemmiksi vetämään ja käyttäkää mm. oikeanlaista kaapelia, se että siinä lukisi esim. firman nimi Nokia, ei ole oikea kaapeli välttämättä.

Juuri tuota pelkäsin itsekin oman lämpömittarin kohdalla, vaikka pituus oli muistaakseni vain noin 10 metriä. Tuttuni, joka näistä sähköhommista jonkun verran tietää, varoitti juurikin kaapelin liian pitkästä pituudesta ja sen mahdollisesti aiheuttamasta väärästä lukemasta. Yli 50 metrinen kaapeli kuulostaa näin äkkiseltään kyllä todella pitkältä ja saattaa vaikuttaa esimerkiksi lämpötilan mittaukseen. Virhe ei välttämättä kovin isokaan ole, vaan voi olla tyyliin 0,5-1 astetta.
Itse en näistä niin tiedä, mutta varoituksia on näistä annettu, joten suosittelen pitämään kaapelin mahdollisimman lyhyenä. Jos kaapelia pitää vetää yli 30-40 metriä, niin kyllä itse silloin valitsisin ehdottomasti langattoman, sen verran vaivaton sen asennus on.

Lainaus käyttäjältä: Naruskan Ukka - torstai, 24.02.2011, 09:19
Harmaata tai vaihtoehtoisesti mustaa kaapelia voi käyttää näkyvillä tai sen voi piilottaa. Kaikissa rakennuksissa kulkee erilaisia sähköjohtoja, jotka sulautuvat rakenteisiin, vaika ne ensin saattavat äkkiseltään näyttää jopa rumilta.

Meillä puolestaan on tilanne on aivan erillainen, sillä mitään kaapeleita ei risteile seinillä tai katoilla, vaan kaikki kulkee seinien sisällä. Myös tietokoneiden ja muiden elektroniikkalaitteiden johdot on niputettu siististi tai ne menee johtokouruja pitkin. Tämän takia sattuisi kyllä heti silmään ja katon rajassa menisi vaikka mustajohto  :). Se tuossa ukkostutkankin asennuksessa harmitti kun se johto tosiaan täytyi ulos saada. Hoidin homman mahdollisimman siististi ja johto kulkee pientä johtokourua pitkin katon rajassa, mutta kyllä senkin tarkkasilmäinen erottaa. Eli vaikka täälläkin on puolentusinaa tietokonetta ja muita viihdelaitteita, niin johdot menee siististi johtokouruja pitkin, eikä siten lattialla risteile kauheeta määrää johtoja, helpottaa imuroimistakin todella paljon.

Langatonta sähköä odotellessa, sillä sen jälkeen johdot olisi historiaa  ;D

J.Jäntti

Lainaus käyttäjältä: Lappilainen - torstai, 24.02.2011, 07:49
Se mitä mietin tuossa, niin kuinka pitkä maksimissaan tuo kaapeli voi olla?

Peet Bros Ultimeter-sääaseman tietojen mukaan tuulimittarin ja sademittarin kaapelin maksimipituus on n. 76 metriä (250 jalkaa) ja lämpötila/kosteusmittariyhdistelmälle n. 46 metriä (150 jalkaa).
Signaali Peet Bros-asemilla on täysin digitaalinen tuuli- ja sademittarilla, jolloin kaapelin pituus voi olla pidempi. Sen sijaan lämpötila-anturin kaapelin maksimimitta on lyhyempi impedanssisyistä.

Yllä mainitut arvot ovat niitä kaapelin mittoja, jotka voi tilata suoraan Peet Bros:lta anturin tilauksen yhteydessä. Lyhyempien kaapelien jatkaminen on myös mahdollista, mutta Peet Bros:n tuelta tätä asiaa kysyessäni sanottiin, että pituutta kannattaa jatkaa vain lyhyesti, jotta signaalin laatu ei kärsi liian monen liitoskohdan vuoksi.

Peet Bros:n sääasemat ovat sikäli jänniä kapistuksia, että siihen kuuluvat seuraavat osat:

  • Sääasemakonsoli
  • Metallipäinen lämpötila-anturi
  • Tuulimittari
  • Liitoslaatikko
  • 10-johtoinen kaapeli
  • Virtalähde

Jos tuo lista ei vaikuta kovinkaan kummoiselta, niin kerrottakoon, että tuosta vakiolaatikosta puuttuvat mm. sellaiset suhteellisen olennaiset osat, kuten sarjaporttikaapeli, sademittari, sisätilan kosteusanturi, ulkoilman lämpötila/kosteusanturiyhdistelmä ja sademittari. Jostain täysin periamerikkalaisesta kaupankäyntitavasta johtuen Peet Bros:lla ollaan laitettu nämä osat erillisenä myytäviksi.

Ultimetereitä on kolme, joista kalleimmassa on ilmanpainemittaus. Tämä on asia joka minua on ihmetyttänyt siitä asti, kun suunnittelin sääaseman rakentamista Peet Bros:n laitteilla, sillä halvimmatkin sääasemat sisältävät ilmanpainemittauksen.

Syitä voi olla monia, miksi osia on eritelty tuolla tavalla, mutta yksi oletettava seikka voi olla se, että asennustapoja ja -tarpeita on montaa erilaista. Tämän selittää esimerkiksi se, että ulkolämpötilan antureita on käytännössä kolme:

  • Metallipäinen lämpötila-anturi (vakiolaite, mittaa vain lämpötilaa)
  • Seinään kiinnitettävä lämpötila/kosteusanturi
  • Auringonsäteilysuojan sisään kiinnitettävä lämpötila/kosteusanturi
ja suunnilleen sama juttu sademittareissa, jossa on tarjolla peruslaadun kiikkuvipumittari tai tarkemman erottelutarkkuuden elektroninen sademittari.

Sitten on asennuksia helpottavia lisäpalikoita, kuten ns. Single Cable Kit, jonne vakiona mukana tuleva liitäntälaatikko laitetaan sisälle ja anturikaapelit kulkevat sieltä ulkoilmaan. Tämä laatikko voidaan asentaa ulos, jolloin sisälle voidaan tuoda yksi normaali suorakytketty verkkokaapeli, sen sijaan, että ikkunasta kulkee läpi kolme anturijohtoa. Sähkönsyöttö antureille hoidetaan.

Kaikista näistä kummallisuuksista huolimatta kyseessä on varsin kivenkovan vakaa järjestelmä ja on toiminut kaikki nämä vuodet jonka sen sääaseman olen omistanut.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

Lappilainen

No niin. Nyt on Ohlsonin kone pelittänyt reilu kuukauden ja ihan "hyvältä" on vaikuttanut. Tietty kun siihen tuuleen painottan, niin se ei tallennu ihan kuten olisin halunnut, mutta ilmeisesti kaikkea ei voi saada :( Mutta siis sinänsä tällaiselle keltanokalle ihan pelittävä laite, joka ei ollut edes kallis. Nytpä sen näkee, kuinka tuota säätilaa jaksaa seurata ja sen jälkeen todeta, että parempaa pitää saada  :P

Kiitos vielä kaikille neuvoista

nm. Peet Brossia(ko) kesällä ;)

Jussa

Joko on BeetBross ostettuna Lappilaisella? :)

Täällä painitaan taas saman ongelman kansa, mikä asema? Sinänsä jo hymyilyttää, kun vuodesta toiseen tullut painittua saman asian kansa, eikä vieläkään ole tullut asemaa löydettyä/ostettua. ;D 2008 taisin foorumille jo kirjoitella asiasta. Aina on jokin toinen hankinta vielä mennyt tuon laadukkaamman sääaseman oston edelle. Kriteerit on samat, painotettuna kylmien lämpötilojen mittauksella. Tuulen suhteen ei aivan niin suurta merkitystä. Niin, ja kyllä se asema, jos ja kun sen sitten lopultakin hommaan, uppaa tietonsa tänne ;)

Naruskan Ukka Matinpoika

Kahta en vaiha: PeetBrossia ja kaapeliyhteyksiä! Kolmannelle talvelle lähtee, eivätkä sitä ole pakkaset nujertaneet. Jussan asuinseuduilla paukkuvat samat pakkaset kuin täällä Naruskallakin.

Ja FinWX Päällikkö jos yhtä hyvin palvelee ongelmissa kuin Ukkaa, niin eipä voi valittaa. Henkilökohtaista ohjausta on tullut niin, että välillä oikeen hävettää... ::) ;) Eikä voi Henkkaakaan unohtaa, eikä Teutaria. Ja ketä niitä muita Ukkaa auttaneita onkaan, pilvin pimein...

En minä muitakaan laitevaihtoehtoja lyttyyn voi lyödä, koska ei niistä kokemusta ole, kun tuli aloitettua sääharrastukset tällä PeetBrosilla.

www.naruska.com