Ikuiselta kuulostava ongelma - mikä sääasema

Aloittaja Lappilainen, tiistai, 22.02.2011, 15:03

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Lappilainen

Ja uskon, että ongelma on juurikin siinä ettei näin noviisina noista kauheesti ymmärrä.
No, onneksi on tällainen sivusto jossa voi asiasta kysellä  ;)

Mitä haluaisin laitteelta:

- Ehdottomasti tärkein ominaisuus on tuulenvoimakkuuden näyttäminen. Haluaisin sen olevan mahdollisimma reaaliaikaista. Meillä oli hetken jokin sääasema-tekele joka mittasi tuulta kyllä minuutin välein, mutta ilmoitti voimakkuudeksi minuutin keskiarvon eikä näyttänyt esim. puuskien kovuutta ollenkaan (kun yrittää etsiä tietoa tästä, en sitä minä ainakaan löydä  :()

- Asun Ivalossa ja näin ollen -29,9 astetta mittaava laite on armotta liian pieni. Viime viikkokin oltiin jopa -38,5 asteen pakkasessa. Ulkolämpötilasta nytkin merkkaan ylös vain vuorokauden minimin ja maksimin, eli tämä riittää.

- Jonkinmoinen ohjelma johon tiedot tallentuisi tai saa tallennettua olisi hyvä mutta ei pakollinen.

Eli vaatimukset ei ole niin kauhean suuret muuten kuin tuon tuulimittarin osalta.

Sitten olen surffaillut netissä ja vastaan on tullut vaikka ja mitä laitteita. Hyväähän ei saa halvalla, mutta mitä luulette, meneekö tuo vähäinenkin raha ihan hukkaan oheisissa Clas Ohlsonin myymissä laitteissa: http://www.clasohlson.fi/Product/Product.aspx?id=158189912 ja http://www.clasohlson.fi/Product/Product.aspx?id=156233475

Tulinkohan yhtään ymmärretyksi  :-[

weatherc

Ensinnäkin, tervetuloa foorumille! :)

Tietäen että nälkä kasvaa syödessä myös tässä hommassa ja ollen linjoilla viitisen vuotta parillakin sääasema-merkillä niin panostaisin pikkasen enemmän heti alkuun. Potuttaa muuten vain jälkikäteen.  :P
Se on totta että pohjoisessa rajoittuu kelvolliset asemamerkit ennestään.

Kysymys kuuluukin,
- riittääkö -40 alarajaksi?
Niitä on muutama merkki jotka ilmoittavat alarajaksi -40 tai alle mutta siitä mitä ne sen jälkeen tekee ei oikeen ole luotettvaa tietoa, jotkut lopettaa sihen ja jotkut jatkavat myös sen jälkeen ilmoittamisen. Huomioitavaa on että mitä todennäköisemmin se on vain lämpötila-lukema joka lakkaa tulemasta, muut toiminee ok.
Esim Davis ilmoittaa -40:in mutta toiminee myös sen alapuolella
Peet Bros ilmoittaa -48 alarajaksi, sitä ei tiedetä mitä se sen alapuolella tekee (Salla,Naruska kun ei sinne asti pääsyt :P)

Nyt en tiedä mikä on lukunopues tuulimittarilta tuolla linkittämälläsi asemalla mutta veikkaan ettei kovin usein koska langaton.
Davis lukee 2.5 sekunnin välein.
Peet Brosista en muista mutta se on langallinen joten veikkaan että 1-5 sekunnin haarukassa sekin liikkuu.

Molemmat yllämainitut saa tietokoneeseen kiinni johon sitten saa joko ilmaisen tai maksullisen ohjelman jolla pystyy haluttaessa lähettää dataa nettiinkin.

Sekä Peet Bros että Davis maksaa huomattavastikkin enemmän kun tuo 99€ mutta on sanottava oman Daviksen osalta että hyvin sijoitetut rahat ovat, hyvää/kestävää kun ei saa halvalla.
Täytyy myös muistaa se että jos on asema jossa langattomat anturit niin nekin vaatii virtaa joka yleisesti hoidetaan paristoilla ja kovassa pakkasessa paristot hyytyvät => ongelmia, tällöin langallinen asema on se vakain ja luotettavin kapistus.
Jos lähtisin asentelemaan sääasemaa Lappiin ottaisin jomman kumman noista.

Snowi

Samoilla linjoilla weatherc:n kanssa, kannattaa panostaa heti alkuun, jotta ei myöhemmin pety ja tarvitse siten uusia sääasemaa. Varsinkin jos haluat tuulen mittaukselta hyviä ominaisuuksia, niin silloin kalliimpi asema on lähes välttämätön. Juurikin nuo tuulimittaukset on halvemmissa asemissa se pullonkaula, mittauksia tehdään yleensä vain minuutin välein ja silloin jää suurin osa tuulista mittaamatta. Juurikin tuulimittaus oli yksi niistä tärkeimmistä syistä, kun siirryin LC:n WS2355 asemasta Daviksen VP2 asemaan. Jos vielä haluat mitata alle -30 asteen lukemia, niin myös tuo karsii suurimman osan halpa-asemista pois laskuista.

Kyllähän Daviksen ja Peet Brosin asemilla hintaa on, mutta kyllä varmaan jo 400€:lla saa jomman kumman aseman perusmallin, Peet Brosin saattaa saada jopa halvemmalla, en ole hintoja katsellut vähään aikaan. Daviksella on myös Vantage Vue sääasema, joka on VP2:sta halvempi, mutta hintaero VP2:n perusmalliin on kuitenkin sen verran pieni, että suosittelisin heti VP2:n ostamista  :)

Itse täytyy ainakin Daviksen osalta antaa iso plussa langattomuudelle. Asennus on erittäin helppoa, kun ei ole johtoja, jotka tarvitsisi vetää sisälle asti. Asensin oman Daviksen VP2 aseman syksyllä 2009 ja edelleenkin toimii silloin asennettu paristo, joten sitä ei todellakaan kovin usein tarvitse vaihtaa. Tänä ja viime talvena on mitattu kovia pakkaslukemia, mutta niistäkin huolimatta asema sen kuin porskuttaa. Pariston tila on edelleenkin "OK"  :). Tosin kesällä ja aina kun aurinko paistaa, ottaa asema virtaa aurinkopaneelien kautta ja siten säästää paristoa, mutta silti tuo yksi paristo on kestänyt hienosti jo lähes 1.5 vuotta.

Lappilainen

Kiitos kiitos vaan  ;D

"Normaali" talvina tuo -40 asteen mittari varmasti riittää. Harvoin pakkanen yli tuon kipuaa. Sitten tietysti tulee vuosi 1999 mieleen ja yli -50 pakkanen, joka olisi ollut hieno saada ikuistettua johonkin.

Noita Davisin laitteita näyttää löytyvän laidasta toiseen 289-639€ (on kalliimpiakin), mutta jostain syystä tuo Peet Bros kuulostaa kivemmalta.
Ainoa, että todellakin jäin vielä mitettimään tuota langaton vai langallinen kysymystä. Kuinka paljon helpompi asennus todellakin olisi ilman kaapelin kaivamista maahan. Äkkiseltään en löytänyt Peet Brossilta langatonta vaihtoehtoa - olinko sokea?

Snowi

Lainaus käyttäjältä: Lappilainen - tiistai, 22.02.2011, 17:38
Noita Davisin laitteita näyttää löytyvän laidasta toiseen 289-639€ (on kalliimpiakin), mutta jostain syystä tuo Peet Bros kuulostaa kivemmalta.
Ainoa, että todellakin jäin vielä mitettimään tuota langaton vai langallinen kysymystä. Kuinka paljon helpompi asennus todellakin olisi ilman kaapelin kaivamista maahan. Äkkiseltään en löytänyt Peet Brossilta langatonta vaihtoehtoa - olinko sokea?

Peet Brosilla ei taida langatonta versiota olla, mutta korjatkaa jos olen väärässä. Langattomalla asemalla on selvästi paremmat mahdollisuudet asentaa se lähes minne tahansa. Itsellä on langaton asema noin 80 metrin päässä konsolista ja vaikka on seiniä välissä aika paljon, niin siitä huolimatta signaali kuului konsolille ihan hyvin. Pieniä ongelmia kuitenkin oli näin pitkällä etäisyydellä + seinät siinä välissä, joten jouduin hankkimaan lisälähettimen tähän väliin ja nyt toimii loistavasti. Mutta jos asema on vaikka 40 metrin päässä ja on seiniä edessä, niin todennäköisesti kuuluvuus on todella hyvä. Aina voi sitten helposti kokeilla eri paikkoja, jos esimerkiksi lämpötilan tai kuuluvuuden kanssa on jotain hämminkiä.

Muuten langallisen version asennus ei varmasti mikään kovin paha homma ole ja kun se on asennettu niin se on sitten siinä. Mutta jostain se johto täytyy sisään tuoda ja ainahan se siistimpää on kuin ei risteile katossa ja seinissä minkäänlaisia johtoja  :D. Langallinen versio on yleensä satavarma ratkaisu toimivuuden suhteen, mutta ei tässä minun langattomassakaan ole enää mitään ongelmia ollut, kun sain signaalin voimakkuuden hyvälle tasolle.

weatherc

Peet Brosilta ei löyty langatonta versiota.

Se onko langallisen asennus vaikeampaa riippuu ihan paikasta mihin sen asennat. Oletuksena voi pitää että sääasemasta sisälle tulee langallisessa versiossa 1 kpl puhelinkaapelin paksuinen johto. Tämän pitää saada sisälle (tai sääaseman konsoliin mihin sen sitten laittaakin) näppärästi jostain ikkunan raosta tai vastaavasta.
Tuota johtoa voi yleensä tarvittaessa jatkaa jos haluaa mutta esim Daviksen johto on todella pitkä jo vakiona, en muista metrejä mutta yli 15m se  on ainakin jollei 20m.

Daviksen kohdalla langaton/langallinen näkyy myös hinnassa, langallinen on halvempi.


Naruskan Ukka Matinpoika

Naruskan Ukka on pari vuotta mittaillut säitä PeetBros Ultimeter 2100 laitteistolla. Pakkaskestävyys on ollut laitteella riittävä. Tökkimiset ja varsinkin alkuaikojen ongelmat liittyivät enemmänkin tietokoneen ja PeetBrosin keskusyksikön välisiin pikkuongelmiin, joihin liittyivät myös kameran kanssa olleet ongelmat. Enimmät ongelmat liittyivät WUHU:n sääohjelman ja Logitechin kameraohjelman (WhereJames) tökkimiseen keskenään. Vähitellen tilanne niidenkin kesken vakiintui ja nykyisin sääläppäri tökkii harvoin, vaikka sen perässä on kameroita kaksittain ja säädata kulkee useampaan paikkaan. Logitechin parina pyörii nykyään IP-kamera Vivotek.

Ukka ei tästä tekniikasta voi kertoa mitään, koska en ymmärrä siitä kuin sieltä täältä. Päällikkö Laiho ymmärtää sen puolen paremmin.

PeetBrosiin olen ensiasennuksen jälkeen ollut tyytyväinen, koska langallinen yhteys on pelannut alunpitäen. Jos ongelmia on esiintynyt, niiden syyksi on useimmiten paljastunut kämmäykset sähköliitoksissa, kun johtoja on jouduttu jatkamaan alkuperäisistä. Viimeisen reilun vuoden aikana ei niitäkään ongelmia ole esiintynyt lainkaan.

Viimeisin ongelma oli tämän talven ennätyspakkaslukema, joka oli alle -40 C astetta. PeetBrosin mittauskyky riitti siihenkin, mutta WUHUN ohjelmassa oli rajoitin, joka esti alle -40 asteen lukemien pääsyn maailmalle. Sekin ongelma selvisi Päällikön paimenkirjeellä, joten valmiudet ennätysmittauksiin ovat taas kunnossa.

Paristojen kanssa ei PeetBrosin kanssa tarvitse värkätä. Se oli lähtökohtana aikanaan, kun tähän laitteistoon Päällikön ja Pertteli-Henkan ansiokkaan opastuksen ja avun jälkeen päädyin. Johdot eivät ole minua haitanneet, kun ne kerran on saatu asennettua.

PeetBrosin tuulimittari muuttui entistä herkemmäksi, kun siihen asennettiin KärSään Titon opastuksella ja avulla lämmitinvastus. Mittari on kestänyt kovimmatkin tuulet ja uskon sen tarkkuuteen ja toimivuuteen. Mittari sijaitsee riittävän korkealla, eli se mittaa tuulentuiverrukset ilmeisen oikein.

Tämän ja muidenkin sääasemien laitteistoasennuksiin ja laitteisiin yleensäkin pääsee parhaiten tutustumaan FinWX:n asemakohtaisen sivun osiossa "Tekniset tiedot".

Ukka ei toistaiseksi suunnittelekaan vaihtavansa laitteistoa muuhun, koska tämä PeetBros on osoittautunut juuri sellaiseksi toimintavarmuudeltaan, mitä haettiinkin. Kerran se kirpaisee, jos hinta tuntuu isolta. Kannattaa muistaa, että "Köyhän ei kannata halpaa ostaa"  ;).

www.naruska.com

finilves

Minulla on Clas Ohlsoni asemia 2 kpl käytössä, toinen Naruskan Ukkan vieressä Lapissa, vähäisiä kokemuksia.
Toimii langaton lapin pakkasissa, laittaa lähettimeen kunnon paristot, etäisyyttä 30m.
Lämpötila ja ilmanpaine seuraa hyvin FMI arvoja, ilmankosteus pakkasilla on aivan mitä sattuu, kesästä ei kokemuksia.
Tuulimittari pyörii arvojen tarkkuudesta ei mitään tietoa, suunta kyllä kohdallaan. Lappiin vaatii pakolla lämmityksen, pitkinä pakkasilla kun sataa
pakkaslunta tarttuu kuppeihin ja rakenteiden päälle ei ala toimimaan ilman puhdistusta.
Tuulimittaukseen jos panostat katso tuota Naruskan Ukkan asemasta mallia, pyörii silloinkin kun FMI vaisala seisoo.

Toinen asema on Oulussa jonka historiatiedon 2 päivältä löytyy valikon Almanakka alta, sivut vielä testivaiheessa

http://www.saunalahti.fi/taprint/oulu/wxindex.php

simok

Minulla on ollu nyt 2009 tammikuusta alkaen Haukiputtaan Virpiniemessä langaton Oregon WMR100N (helppo asentaa). Samat patterit (maxwell alkaline, tuli laitteen mukana) ollu koko ajan eikä toistaiseksi oo tarttenu vaihtaa. Kerran oon tänä talvena joutunu nouseen katolle, kun anemometri jääty, sulattelin sormenpäillä ja laite alko toimimaan, mutta näpit meinas jäätyä. Jäätymis ja lumi ongelmaa on varmaan monella muullakin joskus ollut. Nyt on kyllä tuo ulkokosteus-% ollut 86% jo useamman päivän, mutta viimeksi kun oli pitemmän aikaa sama ja sitten lauhtu, kyllä se vielä elonmerkit näytti ja nousi yli 90%.


Itse ostin sen verkkokauppa.com'sta Oulusta makso 169€ tulloin 2009 tammikuussa. Naapurin mökki kaverini tilasi nyt 2011 tammikuulla tuolta http://uk.oregonscientific.com/cat-weather.html  vastaavan laitteen. Yhden vian oon huomannu, kun naapurin laite oli tuossa 30m päässä, niin minun laitteeni löysi hänen testailunsa, kun hän yhtenä viikonloppuna opetteli sen käyttöä, mm sademittaria. Minä muuten resetoin tuolloin oman Oregon WMR100N'n ja koska minulla ei ole talvisin sademitaus ollenkaan käytössä, koska mittalaite mittaisi vain lumen, jään SULAMISVESIÄ, kun lämpötila nousee plussalle tai jos olet asentanut sademittaukseen lämmityksen, kuten jotkut ovat tehneet. No onneksi hän on nyt vienyt omat laitteensa Oulunsaloon kotiinsa ja kerto eilen illalla, että hyvin pelaa ja helppo käyttää.  Tosiaan ainoa miinus mielestäni, että kahta eri laitteistoa ei kannata laittaa liian lähelle toisiaan (Oregon ilmottaa 100m muistaakseni kanto matkaksi), sillä käyttää samaa 0-kanavaa oletuksena mm. ulkolämpötilaan, tuuleen, sateeseen, kosteuteen , jota ei voi vaihtaa.

Jos ostat, tilaa tuolta englannista, saat mm. UV-mittarin lisäksi ja hinta näyttäs oleva nyt 179£ ( Lontoon rahaa). Onhan siellä tietenkin kalliimpiakin laitteita.

On muuten tälle talvelle mitannu -34.1 ja vieläkin samat patterit.

Suosittelen.

http://kotisivu.dnainternet.net/simokarppinen/

Lappilainen

Kiitos paljon kaikille viesteistä.

Olen nyt kääntymässä langallisen puoleen, MUTTA sen hankkimisajankohta olisi sitten vasta kesä.
Se mitä mietin tuossa, niin kuinka pitkä maksimissaan tuo kaapeli voi olla? Taloni etupihalla on tilaa sääasemalle, mutta tietokoneeni on talon takapihan puolella. Näin minun varmaan pitäisi tuoda se kaapeli etupihalta ensin takapihalle ja sitten sisälle.
Tietysti jos veisin laitteet talon katolle (harja 8m), mutta kuinka se vaikuttaa sitten mm. pakkaslukemiin.

Joka tapauksessa nyt lähden Clas Ohlsonille, haen tuon satasen laitteen ja pärjään sillä kesään asti. Niin paljon tietoa jää muuten näkemättä.