YLE:ssä testailtiin: Halpislämpömittarit

Aloittaja J.Jäntti, tiistai, 21.12.2010, 12:41

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

J.Jäntti

YLE:n Tiede ja Tekniikka-sivuilla testailtiin kotikäyttöön soveltuvia "säämittareita" (hieno termi). ;D

YLE:n säämittaritestin suoritti TV-meteorologi Matti Huutonen, joten jonkinasteista uskottavuutta testissä on, vaikka testijutusta olisi kyllä voinut tehdä kattavamman.
Testissä olevien laitteiden hintaluokka oli 10-20 Euron välillä, joten mukana ei ole meille tuttuja harrastajatason sääasemia, mutta se ei kuitenkaan ole jutun kiintoisuutta vähentänyt.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

Snowi

Oho, mielenkiintoinen kirjoitus, koska itsekin olen tehnyt omia mittauksia ja vertailuja halpismittareiden ja kunnon mittarin välillä. Matti Huutosen mittaukset tukee täysin omia mittauksiani, eli sitä että halpismittarit näyttävät lähes poikkeuksetta enemmän tai vähemmän väärin.

"Enimmillään poikkeama asemien välillä oli yli neljä astetta ja näyttää siltä että ero oli sitä suurempi, mitä kylmempää oli." Tämä tukee täysin omia mittauksia. Mitä kylmempää on, sitä enemmän väärin nämä halpismittarit näyttävät. Suurin virhelukema omissa mittauksissa oli yhden lämpömittarin osalta noin 4 astetta ja tuo virhelukema oli aivan perinteisen nestemittarin näyttämä. Nestemittarithan ovat yleensä ihan suhteellisen tarkkoja, mutta ilmeisesti nekin alkavat menettää "tehoaan" vanhetessaan. Tämä virheellistä lukemaa näyttänyt nestemittari näyttää jatkuvasti liian alhaista lukemaa ja ero on selvä kaikkiin muihin alueen mittareihin nähden.
Mittasin myös kahden halvan digitaalisen mittarien lukemia ja myös ne näyttivät noin 1-2 astetta liian kylmää, riippuen ilman lämpötilasta.

Ongelmana näissä halpismittareissa vain on se, kun ihmiset eivät välttämättä tiedä oman mittarinsa näyttävän mahdollisesti aivan päin honkia ja sitten luullaan lukeman olevan oikea. Sitten tullaan sanomaan ennusteiden menneen pieleen tai että virallinen asema näyttää liian lämmintä lukemaa. Näin olen ainakin huomannut iltapäivälehtien kommenttipalstoilla, kun ihmiset ovat kilpaa kirjoitelleet kuinka kylmää oma mittari näyttää ja Ilmatieteen mittari näyttää vain -15 astetta  :).
Olen myös itsekin saanut muutaman palautteen aseman lämpötiloista. Omassa tilanteessa lämpötilaan tosin vaikuttaa paljon aseman sijainti pienen kukkulan päällä ja pieni kaupunkimaisuus aseman lähistöllä. Korkeuserosta kertoo se, että ei tarvi mennä kuin 100-200 metriä alaspäin ja silloin ollaan jo noin 20-25 metriä alempana. Sääkamerasta eron näkee itseasiassa aika hyvin. Mutta isoin ero saattaa kuitenkin tulla ihmisten halpismittareiden huonon tarkkuuden takia.
Sitten kun/jos saa tuon Fluken kalibroitua, niin voisi tehdä oman artikkelin halpislämpömittareista  :)