Millä aineella sadekippo rasvataan???

Aloittaja Naruskan Ukka Matinpoika, perjantai, 10.12.2010, 22:52

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Naruskan Ukka Matinpoika

Ukan sääaseman sadekipon kanssa ei ole jäätämisongelmia. Se pysyy sulana ja lämpimänä savupiipun ilmahormissa. Ongelma on hiukan toiseen suuntaan, eli kippo pysyy niin lämpimänä kovallakin pakkasella, että kevyt lumisade ei päädykään sulamisvetenä mittaukseen, vaan näyttäisi käyvän niin, että yksittäinen lumikide pikemminkin haihtuu pikkuhiljaa ilmaan.

Tekisi mieli käsitellä kipon sisäpintaa jollain rasvaisella aineella, mutta kun ei haluttaisi tökätä mitään semmoista ainetta kipon muovipinnalle, että se mahdollisesti menisi siitä pilalle.

Onko joku joskus käsitellyt omaa laitettaan näin? Ja jos on, niin millä aineella? Vai jättäisittekö käsittelemättä millään?

PeetBrosin kipon mittalaitteistolla ei ole talviongelmia pisaraverkon alapuolella, koska se pysyttelee satavarmasti sulana niin kauan kuin kattilahuoneesta hormiin lämmintä ilmaa nousee. Viimeisen viikon aikana on Naruskalla sadellut höyhenenkevyttä lunta muutamia senttejä maahan, mutta kaikki satanut lumi ei muutu milleiksi.

Ongelma ei vie yöunia, mutta eikös se ole niin, että tosi sääharrastajat pyrkivät tinkimättä täydellisyyteen... ;D :o

www.naruska.com

jamo

Eikös se tummeli ollut jokapaikan rasva?  ;D
No ei vaiteskaan, olisiko joku spraypullosta suhautettava vaseliini tuohon hommaan sopiva. Aattelin vaan että sillä voisi saada semmoisen ohuen ja huomaamattoman kalvon tuohin kippoon.
Toki sitä kippoa ei kannata näillä pakkasilla suhautella, jäätyy kalvo jo ilmassa matkalla kipon reunuksille.  :D

jamo

weatherc

Tämä "ongelma" ettei ihan pienet lumisateet päädy milleiksi taitaa olla aika yleinen oneglma lämmitetyssä kipossa koska se on havaittu myös täällä. Koskien erityisesti sellaisia missä jokunen hiutale tulee silloin tällöin pikkuhiljaa.

Veikkaukseni on se että koska pikkurikkisten pakkaslumi-sateiden vesimäärä on niin pieni se ei koskaan valu kiikkuun asti vaan jää "märkänä" kipon pinnalle josta lämpö sitten haihduttaa sen.
Toinen on että lämpö myös haihduttaa jo kiikkuun kertynyttä vettä, eli jos uusi vesimäärä ei ylitä haihduntaa kiikku ei koskaan täyty.

Se mitä siihen auttais en tiedä, vai auttaisko mitään. Jos menee vetää jotain "kiillotusainetta"/vahaa kipon pintaan jotta pikkupisaratkin valusi paremmin kiikkuun täytyy olla todella tarkka ettei aine vahigoita kipon muovipintaa joka on jo valmiiksi aika "kiiltävä".
Ainut mikä mulla tulee mieleen on joku tällainen "ihmeaine" jota voi vetää auton tuulilasiin ettei vesi tartu siihen jota joskus myytiin jossain tv-shopissa. Toinen asia on sitten auttaako ja soveltuuko se muoviin.  ;D
Tai ihan vaha tms.
Tosin olis varmaan molemmisa tapauksissa pitänyt tehdä se ennen talvea ja pakkasia  ;D

jamo

Ne on noi kiikkumiehet eri miehiä  ;D
PeetBros miehet ei semmoisia käytä, ni  :D

jamo

tito

Tuulilasiin tarkoitettu "viis sateesta" voisi auttaa kuten myös autovaha, mutta niiden vaikutusta muovipinnalle ei oikein tiedä, nehän ovat tarkoitettu lasille ja maalatulle pinnalle. Autovahallahan autonkin maalaamattomat muoviosat menevät tosi ruman näköisiksi, muoviosiin on omat aineet, mutta pinta ei tule niillä kiiltäväksi/liukkaaksi.
Rasvaisella spraylla pinta tulee tahmeaksi jolloin roskat tarttuvat kiinni helposti.

Taitaa olla vain viisainta todeta, "viis sateesta". ;) ;) ;D ;D

weatherc

LainaaNe on noi kiikkumiehet eri miehiä

niin joo  ;D

nivaar-6

Tota "viis sateesta" tököttiä käyttää myös moottoripyöräilijät kypärän visiirissä, tuskin se muovipintoja vahingoittaa.

J.Jäntti

Lainaus käyttäjältä: jamo - lauantai, 11.12.2010, 10:41
Ne on noi kiikkumiehet eri miehiä  ;D
PeetBros miehet ei semmoisia käytä, ni  :D

Tietyillä sääasemamalleilla, kuten Peet Bros:lla, on mahdollisuus valita sadekipon tyyppi, sillä Peet Bros ei toimita vakiona minkäänlaista sademittaria.
Kädenojennuksena moiselle tempulle he tarjoavat sademittareilleen ns. TB-mallia (Tipping Bucket), jossa on tämä tuttu kiikku sadetta mittaamassa ja nk. Pro-mallia, jonka toiminta pohjautuu elektroniseen tippalaskuriin. Jälkimmäinen on käytössä ainakin Naruskan Ukalla ja minulla, sekä keväällä mittaukset aloittavalla FinWX Lohja-15 (Gruotila)-sääasemalla.

Itselläni ei ole minkäänlaista lämmitystä tuossa mittarissa, joten kaikki lumi kasautuu kinokseksi mittarin päälle. Ajatuksena on ollut jo jonkin aikaa suorittaa jonkinlaisen vahakerroksen laittoa tuohon sademittarin päälle, mutta vuotuisen pintapuhdistuksen yhteydessä olen havainnut, että pinta on jo lähtökohtaisestikin yllättävän liukas tavalliselle pienelle pisarallekin.

Lumihiutaleen ja lämmitetyn sademittarin lämpötilaero on sen verran suuri, että ihan pienimmät hiutaleet valitettavasti ehtivät haihtumaan ilmaan ennen kuin ne vaihtavat olomuotoaan sellaiseksi, että sademittarin läpi pääsevät kulkemaan.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------