Voisiko joku kertoa ummikolle hieman mikä sääasema kannattaisi hankkia ja mikä olisi luotettava kauppa hoitaa sääaseman osto.
Toiveena olisi, että:
- PC-kytkentä
- Windows 7
- Monipuoliset mittauslaitteet
- Hinta pienempi kuin 250
- Langaton
- Selkeä
Katselin La Crossen sääasemaa WS3650, mutta siinä ei ilmeisesti ole Windows 7 mahdollisuutta (?)
Tervehdys, Milla, ja tervetuloa foorumille!

Otetaanpa sääasemavaatimuksesi ensimmäisenä käsittelyyn.
Alle 250 Eurolla saa kyllä melko pätevät laitteet ja tarjontaa tuossa hintaluokassa riittää.
PC-kytkentäinen laite on hyvä ratkaisu, jos olet ajatellut sääasemaa, jossa PC suorittaa säätietojen keruun suoraan sääasemalta. Kytkentätapoja on joko RS232 (=COM)-portin tai USB-portin kautta, joten kannattaa tarkistaa, kumpaa liityntätapaa sääasema tarjoaa, sekä oman koneesi liitintarjonta. Jos sääasema tarjoaa vain RS232/COM-porttiliitännän, sellainen ei välttämättä löydy enää uusimmista koneista.
Windows 7:n tuki saattaa olla kysymysmerkki joillakin sääasemilla, sillä käyttöjärjestelmä on kuitenkin suhteellisen uusi. Sääaseman tukitietoja ei ole välttämättä päivitetty kaikkien valmistajien tai jälleenmyyjien sivuilla. Nyrkkisääntö, jonka perusteella kannattaa sääasemia tarkistella, on se, että jos Windows Vista on tuettuna käyttöjärjestelmänä, se todennäköisimmin toimii myös Windows 7:n kanssa, mutta ohjelmatarjonta saattaa olla rajoitetumpaa.
Monipuoliset mittauslaitteet herättävät muutaman kysymyksen. Tarkoitetaanko tuolla laitteen mukana tulevia antureita ja mittareita vai erikseen ostettavia antureita? Yleensä sääasemapaketissa tulevat anturit ja mittarit ovat ne, joilla on pärjättävä, eikä lisäantureita asemaan saa. Lisäantureiden saaminen mukaan on tyypillisesti kalleimpien sääasemamerkkien ja -mallien tuoma ylellisyys. 250 Euroa alittavien sääasemien hintaluokassa ei taida olla lisäanturimahdollisuuksia tarjolla.
Langattomuudesta on sekä hyötyä, että haittaa. Hyödyksi lasketaan ehdottomasti se, että reikiä ei tarvitse porailla seiniin ja anturin voi asentaa suhteellisen vapaasti. Haittoina on se, että langattoman järjestelmän lähetysteho sääasemakonsolille on melko matala paristojen säästämiseksi ja lähetystaajuus voi olla yleisesti sellaisella taajuudella, joka on muillakin kodin laitteilla käytössä, kuten langattomilla kuulokkeilla. Tällöin linkkijänne ulkoantureiden ja konsolin välillä voi katketa helpostikin, jos tällainen samalla taajuusalueella toimiva laite kytketään päälle. Sääasemien paketeissa ilmoitettu metrimäärä (esim. 100 metriä) on mitattu tilanteessa, jossa konsolin ja anturin välissä ei ole seiniä ja anturit ovat käytännössä näköyhteydessä konsoliin. Tämän lisäksi mittaus on tehty ympäristössä, jossa on jatkuva +20°C lämpötila ja jossa taajuushäiriöitä ei ole. Tyypillisimmillään kotiasennuksessa tämä etäisyys on 20-40m luokkaa ja lämpötilalla on myös merkityksensä: paristojen hyytyessä pakkasessa katkeaa yleensä myös yhteydet anturin ja konsolin välillä herkemmin.
Valtaosa sääasemien toiminnoista on selkeitä ja loogisia kun niihin on tutustunut ensin. Myös niiden tarjoamat tärkeimmät tiedot ovat näytillä suoraan yhdellä vilkaisulla.
Sääasemien hankintapaikkoja ei ole Suomessa kovin montaa kappaletta.
Yksi näistä paikoista on
Paratronic Oy, joka on saanut paljon kehuja harrastajien piirissä. Itse hommasin kolme ensimmäistä sääasemaani sieltä.
La Crosse WS3650:n pitäisi toimia myös Windows 7:ssa, mutta ohjelmistotuki kyseiselle sääasemalle ei ole järin häävi (niitä taitaa taitaa olla kaksi tai kolme) ja sääaseman mukana tulevan ohjelman toimivuutta Windows 7:ssa ei voi lähteä suoralta kädeltä takaamaan. Lisäksi sääasemalla mainostettu 868MHz:n taajuus langattomassa yhteydessä ei ainakaan minua henkilökohtaisesti hirveämmin miellytä, sillä se on esim. langattomien kuulokkeiden kanssa samalla taajuusalueella.
Kunhan tässä menee hetki, saadaan varmaan muiltakin foorumin jäseniltä näkemystä asiaan.