Ilmatieteen laitoksen Naruskan sääasema Sallassa

Aloittaja Naruskan Ukka Matinpoika, sunnuntai, 21.11.2010, 16:19

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Naruskan Ukka Matinpoika

Ukka on noista lumittarisuunnitelmista nyt pyörällä päästä. KärSään mallin mukainen mittalaite on jo Heikin innoittamana rakennettu. Laitoin siihen vain alkajaisiksi mittaa hiukka KärSään keppiä enemmän, kun meillä täällä Naruskalla normaalisti piisaa kyllä ainetta mitattavaksi. Tangossa on vielä jatkomahdollisuus reippaaseen kahteen metriin, jos oikein kunnon lumitalveksi alkaa.

Automatiikka siellä Ilmatieteen laitoksen Naruskan asemalla lumensyvyyden varmaankin mittaa, kun pääsääntöisesti näyttäisi siltä, että aseman hanki pysyttelee rikkumattomana talvisin. Alue on vielä aidattu niin tiheällä verkkoaidalla, etteivät edes ketturepolaiset, porot ja muut talvieläimet normaalisti pääse alueelle talvisin. Jänöjusiit saattavat paksuimman lumen aikana loikata aidan ylikin, kun koeaseman aitauksen sisällä on jotain lehtipuuistutuksia.

Männä vuosina Ilmatieteen laitoksen lumenmittaus täällä Naruskalla hoideltiin miestyövoimalla, kun postinjakaja kiersi mittauspisteet moottorikelkalla ajamalla. Tarkistustiheyttä manuaalijärjestelmällä en tunne, mutta tämä automaatti näyttää lumensyvyyttä reaaliajassa, kuten nykytekniikalla kuuluukin.

Ukka tyytynee toistaiseksi KärSään malliin. Lumimittaukset kalliimmilla vermeillä aloitetaan aikaisintaan sen jälkeen, kun omalle pikkuasemalleni on asennettu ukkostutkat. Ja siihen saattaa tämän järjen päässä pysytellessä kulahtaa aikaa vielä muutama auringon- ja kuunkierto...

www.naruska.com

teutari

Lainaus käyttäjältä: tito - sunnuntai, 21.11.2010, 17:53
Minulla on tällainen lumensyvyysmittari ja näköyhteys ikkunasta.
Hyvin toimii

Toimii hyvin jos ei ole aktiivisia apulaisia silloin tällöin. ;D
Tuommoinen mittakeppi oli täälläkin ennen käytössä mutta siinä oli se huonopuoli kun muksujen vekarat teki sillä omia mittauksiaan niin loppulta se löytyi tuolta lumihangesta aina makkoomasta joten nykyisin pitää käydä tuo lumensyvyys mittaamassa käsikopelolla. ;)

Snowi

Lainaus käyttäjältä: weatherc - sunnuntai, 21.11.2010, 18:11
Lainaus käyttäjältä: tito - sunnuntai, 21.11.2010, 17:53
Minulla on tällainen lumensyvyysmittari ja näköyhteys ikkunasta. Pimeälläkin voi lampun avulla tarkistaa lukeman.
Hyvin toimii eikä maksa paljon.

Sama systeemi täälläkin käytössä :)
Ainut on että sen päivitys koneelle ei ole säännöllistä saatikka automaattista tai tiheää vaan päivitysmekanismi herää henkiin noin kerran vuorokaudessa ;D  :P

Prikuulleen sama systeemi on minullakin käytössä  :D
"Mittatikku" on ulkona sellaisessa kohdasta, että lukeman voi tarkistaa sisältä käsin. Pimeellä sitten taskulampun kanssa  :). Välillä käyn vähän tasoittamassa viivottimella lumia, jos on tuuli päässyt niitä pahasti kinostamaan. Tämä on muuten ihan virallinen Ilmatieteen laitoksen neuvo  :)

Ongelmahan tässä on, kun joutuu vilkaisemaan mittaria lähes päivittäin, riippuen onko sitä lunta tullut. Tosin lumen syvyys tippuu itsekseen, vaikka ei oltaisi plussan puolella, lumi kun painuu vähän kasaan pikku hiljaa.

Naruskan Ukka Matinpoika

Taitaa asia olla niin, että mitä tämmöisen vanhan koulukiinteistön omistajalla ei ole, sitä ei tarvita. Tuolta vanhasta ulkovarastosta löytyi Karhun valmistamat alumiiniset korkeushyppytelineet, joilla Naruskan lapsoset ketterät ovat joskus koulukisoissa kisailleet.

Tämähän on valmis lumenmittausväline, jossa on valmiiksi jämerä rautainen jalustakin. Ukka asensi ensimmäiseksi tavoitemitaksi metrin, joka määrä lunta tänne Naruskalle tulee ennemmin tai myöhemmin joka talvi. Huomenna päivänvalon lyhyenä hetkenä asennan tämän ulos toimintaan. Lumen kertymät ilmoittelen sitten Halikon suunnalle.  ;D

Kesään mennessä telineet voi taas ottaa korkeushyppykäyttöön, kun yleisurheilun kesäkausi alkaa ja Ukkakin saa polvensa siihen kuntoon, että voipi alkaa hypellä korkeutta. Kierähdystyylillä tietty...

www.naruska.com

Snowi

Tuota parempaa lumensyvyysmittaa on aika vaikea saada, siinähän on kaikki sentit sun muut valmiina  ;D.
Omassa mittarissani oli ensimmäisenä talvena se ongelma, että tussilla merkityt numerot kuluivat talven lopuksi joistakin kohtaa lähes kokonaan pois. Nyt olen tosin ratkaissut ongelman, eikä tänä talvena tuota pitäisi enää tapahtua. Ukalla ei ainakaan ole huolta sen puolesta  :)

Naruskan Ukka Matinpoika

Ukka asensi lumimittarin, kuten eilen tuli luvattua. Sijoituspaikan suhteen matkin laiskoja poikia Halikosta ja KärSään suunnilta, koska mittari on nyt luettavissa toimistoni ja makkarinkin ikkunasta.

Mittailin lumensyvyyksiä omalta tontiltani. Käytössäni ei ollut mitään lasermittaa, eikä muutakaan millien tuhannesosien tarkkuudella olevaa vermettä. Olipahan tavallinen rullamitta, joka osoitti lumensyvyydeksi 11-13 senttimetriä paikasta riippuen.

Liitin ennen ulos vientiä ja asennusta korkeushyppytelineeseen puisen mittakepin, kun korkeushyppymiehet eivät ole merkanneet alumiinitolpaa kuin puolesta metristä ylöspäin. Puukeppiin tein mittaluvut polttokynällä, niin sade ei lukuja liuota. Poikkiviivat syntyivät mustista nippusiteistä, jotka nekään eivät sateessa liukene.

Mittaritolpan kohdalla oli asennushetkellä lunta 12 senttiä. Siitäpä mitasta lähdetään mitä ilmeisimmin kiipeämään talven edetessä ylöspäin, vaikkakin muistaa sopii, että täällä käväisi tänä syksynä lunta kertaalleen jo suunnilleen saman verran, mutta se suli pois syksyisen kesäsateen ansiosta joku viikko sitten.

Ilmatieteen laitoksen mittari osoittelee tänään lukemaa 13 senttiä sillä hienolla mittarillaan. Ukka pärjää toistaiseksi tällä, kun tähän asti on pärjännyt 54 vuotta ilman mittakeppiä. Muita tukikeppejä on matkan varrella tarvittu, mutta lumen määrää on toistaiseksi mitattu satunnaisilla mittauksilla.

Täältä tähän siihen asti, kun Halikosta ilmoitetaan, miksi en päässyt kirjautumaan lumitietojen ilmoittajaksi, vaan sieltä tuli vastapostina joku ulkomaankielinen herja. Oottelen rauhassa, nyt ei uutta lunta näytä tulevan. 12 senttiä on kasassa.

www.naruska.com

weatherc