Kokemuksia ja kysymyksiä

Aloittaja hande, sunnuntai, 31.10.2010, 23:09

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

hande

Minulla on pari-kolme vuotta ollut nyt sääasemia, vajaan vuoden yksi päivittänyt tietoja tännekin.

Ensin hommasin itselleni WS2307 sääaseman. Se palveli ensin vuoden verran kerrostaloasuntoni parvekkeella, minkä jälkeen vein sen ystäväni (nyk puolisoni) pihamaalle. Nyt kuljetin sen uuden asuntomme pihalle mutta tuulianturi (ja mahdollisesti sadeanturi) näyttävät hiljenneen. Vaihdoin niihin patterit ja yritin testata niin kaapelilla kuin radiollakin - pimeää on. Muuten laite näyttää vielä ihan kivasti sekä ulko- että sisälämpötilaa, ilmanpainetta ja kosteutta.

Toinen, Clas Ohlsonilta ostettu asema (löytyy linkistä http://www.clasohlson.fi/Product/Product.aspx?id=156233475 ) on ollut mökillä pari vuotta. Se toimi alussa ihan hyvin, sitten piti ostaa uusi ulkolämpötilasensori ja viimeisen puoli vuotta on tuulianturi ollut aivan sökö. Tuulimittarin anturin laakerointi on pettänyt aikojen kuluessa eikä anturi enää anna mitään tietoa itsestään.

Noin vuosi sitten ostin Clas Ohlsonilta parvekkeelleni tällaisen USB-liitäntäisen sääaseman http://www.clasohlson.fi/Product/Product.aspx?id=156255647 joka on toiminut myös Tampere 23 tietojen syöttäjänä aina tähän syksyyn saakka. Se toimii vielä vuoden käytön jälkeen hyvin, mutta alkaa vähän epäilyttämään että kuinkahan kauan.

Nyt, muutettuamme uuteen paritaloasuntoon, on edessä uuden aseman kokoaminen. Perustietojen lisäksi pitäisi saada lämpötila ja kosteus tallennettua ainakin kahdesta sisämittauspisteestä konsolin oman anturin lisäksi. Vehje saisi olla vähän luotettavampi kuin nuo entiset rimpulat.

Noita Daviseja kehutaan, mutta hinta on niin suolainen että tuolla hinnalla odotan että anturit kestäisivät jo kymmenen vuoden käytön - kestävätkö? IJL:n youtube-videoista olen saanut sellaisen kuvan etteivät nuokaan välttämättä toimisi vielä kovin luotettavasti. Onko kuitenkin niin että jos haluaa kunnon vehjettä niin davis on ainoa oikea?





weatherc

Nyt pistit aika pahan  ;D

Otetaan Davis ensin.
Kestävyys...Meillä on Vaski.netin ja Nauvon asemat jotka molemmat ovat Davisvetoisia ja ovat olleet pystyssä jo useamman vuoden. Mutta eihän se daviskään mikään maailman ihme ole, voihan siitäkin hajota osia, mitä ww-foorumilla tullut esille niin eniten on vaihdeltu tuuliviirin relettä ja kosteus/lämpötila-anturia, molemmat saa irtopalasina tarvittaessa.
Kun itse hankin Daviksen ja vertasin vanhaan WMR968:iin, niin olihan niissä ero kun yö ja päivä jo muovin paksuudessakin. Ovat kun eri planeetalta.
Mutta, sanoit että tarvitset parit lisä-anturit sisälle, Davikseen ei suoraan saa lisäantureita vaan siihen tarvitaan "lämpötila-asema" lisäksi. Niitä voi sitten kytkeä useampi tarvittaessa. Tosin samalla nousee hintakin samaan tahtiin. Jenkit kun osaa tuon kauppatavan että osta auto mutta pyörät  kuten myös ratti maksaa erikseen.  ;D

Oregonin WMR-sarajaan saa noita (langattomia) lisäantureita vaikka vino pinon, mutta toisaalta, olen kuullut että uudet wmr100 ja wmr200-sarjalaiset eivät olisi yhtä "hyviä" mitä vanha kunnon wmr968 oli eli siinä olisi tullut takapakkia. Ja wmr968:a ei taida enää saada mistään. Ja kun poistuva/poistettu tuote täytyy myös muistaa että mistä saa varaosia. Oregonin lisäanturat/varaosat kun eivät ole kovinkaan kalliita, varsinkin jos vertaa Davikseen.

Yksi idea voisi olla että:
Davis pihalle ja sisälle 1-wireillä tai Oregonilla/muulla halvemmalla lämpötila-asema sisälle/lisä-antureille ja onhan niitä jossa pelkästään lämpötila-antureita + tietokoneliitäntä.

Sitä ei kannata pelästyä Daviksen kanssa että kaikki anturit näytää olevan yhdessä nipussa. Vakiona on tuuliviirille 12m piuha ja muut ulkoanturit noin 30cm piuhan päässä keskuskytkentälaatikosta, mutta ne saa jatkettua suht helpolla, on normaalia puhelinkaapelia. Itsellä on jatketut kaapelit aurinko/uv-antureille.

J.Jäntti

Omakohtaisia kokemuksia muutamasta sääasemasta on, joten voinen itsekin laittaa muutaman sanan niistä.

La Crosse WS2300-sarjalaiset sääasemat ovat rakenneratkaisuiltaan samaa maata Clas Ohlsonista ostettavan sääaseman kanssa: Niiden valmistajana toimii tietojen mukaan joku nimeämätön aasialainen firma, joka rakentaa sääaseman elektroniikkapuolen osat ja myy niitä sitten "kustomoitaviksi" erinäisille firmoille, jotka sitten näistä "aihioista" valmistavat oman näköisensä sääaseman ja samalla myyvät niitä eteenpäin omalla tuotemerkillään. Tyypillisemmillään - ainakin La Crossen tapauksessa - kyseessä oli WS2300-asemien kohdalla käytännössä täysin identtisistä vehkeistä, mutta mallinumero määritteli milloin konsolin ulkonäköön viittaavaa muutosta (WS2305, WS2308), milloin sitä, minkälaisia lisävarusteita laitteen kanssa tuli, kuten kuppimallisia tuuliantureita turbiinimallisen sijaan ja/tai Sarjaportti-USB-muunninta paketissa (WS2350, WS2355).

Sääasemamallista riippumatta niissä toimivat samat sääasemaohjelmat, koska sisuksiltaan laitteet olivat täysin samanlaisia.
Sama sisusta tarkoitti myös sitä, että kestävyydestä on vaikea sanoa mitään hyvää. Historia tietää yhden tapauksen, jossa 400m päähän FinWX-asemasta lyönyt maasalama pisti totaalischeißeksi yhden La Crosse-asemakonsolin. Asemassa ollut lievähkö suunnitteluvika teki siitä äärimmäisen herkän häiriöille ja etenkin läheisen salaman iskun aiheuttamalle induktiopiikille. Jos isku ei pimentänyt konsolia, se mykisti sen niin, että konsoli toimi muutoin normaalisti, keskustellen ulkoantureiden kanssa, mutta sarjaliikennettä ei ollut enää koneelle. FinWX Karjalohja-12:lla on WS2308-sääasema ja sääasemakonsoli on suojattu kaikista kuviteltavissa olevasta suunnasta induktiopiikeiltä. Toistaiseksi kaikki hyvin, sääasema on toiminut suhteellisen moitteettomasti jo vuoden päivät. Antureista tuulimittari on ylipitkän (30m) jatkopaloilla jatketun puhelinkaapelihelvetin päässä ja on niin herkkä häiriöille, että asemalla mitattaisiin puita juuriltaan repiviä tuulenpuuskalukuja, jos WUHU ei suodattaisi rankalla kädellä näitä pois. Varaosia taitaa vielä saada, jos tarvis vaatiin, mutta pitkäaikaisissa suunnitelmissa on laitteen vaihto joko Peet Bros:n Ultimeter-sääasemaan tai Hobby Boards:n 1-wire -järjestelmään.

Mitä tulee Peet Bros-sääasemiin, niin niitä ei ole Suomessa, kuin kourallinen, joista FinWX Helsinki-42 on Suomen ensimmäinen internetiin kytketty Peet Bros Ultimeter 2100-sääasema.
Kestävyys on ollut samaa luokkaa Davisin kanssa ja sääasema on lähettänyt useamman vuoden tällä sääasemakalustolla säädataa. Vuoden 2009 lumet tuhosivat tuulimittarin, kun 2010 keväällä lumet putosiva katolta mittausriman läpi ja tekivät pahaa jälkeä. Ennen kevättä ulkolämpötila/kosteusanturi-yhdistelmästä rikkoontui kosteusanturi, kun säteilysuojaan pääsi 2009 lumimyräkässä räntää sisään tuulen avustamana ja anturi meni totaalisen lopulliseen oikosulkuun. Piirilevylle muodostui jopa ruostetta. :o
Ilman näitä pikkuhaavereita toimittaisiin edelleenkin samoilla antureilla.

Peet Bros-sääasema jää konsoliltaan Davisille paljon. Se on vähän halvan näköinen, mutta yksinkertaisesta ulkonäöstään huolimatta siitä saa kaiken tarvittavan tiedon ulos. Laitteen hankinnassa on tiettyjä rajoitteita Suomen osalta, sitä kun ei tiettävästi tällä hetkellä täällä mistään saa. Firma, joka tätä sääasemaa valmistaa toimii USA:ssa. Onneksi Euroopasta löytyy jälleenmyyjiä mm. Saksasta (esim. WiMo). Sääasemaan saa varaosia, mutta ihan kaikkea et Euroopan jälleenmyyjiltä suoraan löydä, jolloin joudut todennäköisesti tekemään ostokset Peet Bros:lta suoraan. Vaikka dollarin hinta on suht' halpa tämän postauksen kirjoitushetkellä, kuljetuskustannukset Suomeen saattavat olla halvimmillaankin suolaisia, etenkin, jos ostettava osa on hinnaltaan vähäinen ja kuljetuskustannukset ovat osan hintaa suuremmat.

Toinen asia, mikä laskee Peet Brosin pisteitä hieman, kun Davisiin verrataan, on tapa, jolla lisätavaroita "on vähän pakko" ostaa. Listalta löytyy mm. Single Cable Kit, joka pitää sisällään ulkokytkentäboksin, johon ulkoanturien kaapelit tuodaan ja normaali RJ45 (suorakytketty Ethernet)-kaapeli tulee sisälle taloon. Sähköt ja data antureille/-lta ja konsolille/-lta kulkevat RJ45:sta pitkin sisätilassa olevasta PDU:sta (Power Distribution Unit, osa Single Cable Kit:ä).

Toinen pakko-ostos on sarjaporttiliitin (ja tietenkin Sarjasta USB:ksi muunnin muualta jos koneessa ei vanhaa kunnon COM-porttia ole). Se, miksi tätä ei ole mukana vakiona, on hankala käsittää, etenkin kalliimman mallin kyseessä ollen. Jos haluat ulkoa myös kosteustiedot, joudut hommaamaan ulkolämpötila/kosteusanturiyhdistelmän erikseen, sillä laatikossa tulee tuulimittarin lisäksi pelkkä ulkolämpötila-anturi. Sisätilan lämpötilamittaus toimii 800- ja 2100-malleissa, mutta sisätilan kosteusmittausta varten saat hommata kaksikin osaa, ns. Duplex Cable-viritelmän ja sisätilan kosteusanturin.

Lisää sapiskaa minulta tulee siitä, että sääasemapaketissa ei tule sademittaria. Sitä kuitenkin tasoittaa hieman se, että jos esim. vanha La Crosse:n sademittari on jäänyt jäljelle, voi sitä käyttää Peet Bros:n sääasemajärjestelmässä, kun määrittelee konsolista käsin, kuinka paljon yksi sademittarin keinun luoma pulssi on sademäärällisesti.

Sapiskaa tulee myös siitä, että jos haluat saada ilmanpainelukemankin, sinun on pakko hankkia heidän kallein laitteensa, Ultimeter 2100. Heidän toiseksi halvin malli, Ultimeter 800, ei tätä ominaisuutta pidä sisällään  lainkaan. Ne ovat ulkonäöllisesti kuitenkin samanlaisia pientä tummuuseroa lukuunottamatta, joten on hieman vaikea käsittää, millä perusteella näiden kahden välinen hintaero on sata dollaria...

Davisin tavoin ulkoanturit voidaan laittaa nippuun heidän "Unimount Sensor Array"-järjestelmäänsä, tai sitten rakentaa systeemin itse. Unimountin hinta on korkeimmillaan aivan kamalaa katsottavaa (lähemmäs 500 dollaria) ja kuljetuskustannuksia (sekä ALVia) Suomeen en halua tietääkään. Davisin eduksi on luettavissa langattomuuden vaihtoehto, jota Peet Bros:lla ei ole, mutta sillä ei välttämättä ole väliä ellei langattomuus ole asennusteknisesti pakkorako.

Kaikista näistä kummallisista "ai.. jos haluat tämän ominaisuuden, osta tämä ja tämä palikka"-systeemeistä huolimatta olen sitä mieltä, että tämä sääasema on ollut joka investoidun pennin ja Tullissa käynnin arvoinen.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------