Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Kotka-70 Sääaseman kokoonpano

Aloittaja angle, keskiviikko, 29.09.2010, 18:24

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

angle

Sääaseman kokoonpanosta ja pystytyksestä sananen tai pari. Uuden harrasteen aloitukseen laitteeksi valikoitui Velleman WS1080 siksi että sen pystyisi samaan toimimaan jo olemassa olevassa verkkokovalevyssä, ja siten pääsisi alkuun pienellä panoksella.

Sääasema on siis Velleman WS1080 asema. Paneeli on kosketusnäytöllä varustettu paneeli joka jää melkein vaakasuoraan vaikka kääntää tukijalat alle. Näyttö on melko haalea, vaikka säätö olisi täysillä, ainakin silloin kun taustavalo ei pala. No paneelia ei tule enää katsottuakaan, joten ei mikään vakava  juttu. Anturit toimivat langattomasti paneelin suuntaan, mutta ovat kytkettävä reilut 1,5 metrisillä  johdoilla toisiinsa. Tämä tietty vähän rajoittaa asennusta. Mukana tulee kiinnitysjalat ja noin 50cm pituinen, sekä noin 20mm paksu putki. Paneeli ja anturit toimii paristoilla.

Nyt anturit on asennettu jatketulla putkella yksikerroksisen talon pohjoisen puolen päätyyn kattoharjan
kohtaan niin että tuulianturi on noin 80 cm yli katon harjan. Sadeanturi tuli vähän alemmas poispäin katosta. Lämpötila/paine/kosteusanturi on asennettu samaan putkeen niin että se jää räystään alle suojaan auringolta ja sateelta. Tuossa on ympäristössä isoja puita idän puolella, joka varmaan vaikuttaa tuulen mittaukseen.
Edit 16.5.2013 Lämpötila/kosteusanturi siirretty kaapelia jatkamalla talon itäpuolelle katoksen alle noin kahden metrin korkeuteen.

Sääaseman mukana tulee Easy Weather ohjelma, jota on toistaiseksi tarvittu vain asetusten muuttamiseksi. Mittausväliaika piti muuttaa viiteen minuuttiin, lyhyemmäksi ei saa.

No sitten asentamaan PyWWS ohjelmaa tuohon QNAP TS209 verkkokovalevyyn ilman mitään linux kokemusta.  Avuksi google, WinSCP ja PuTTY ohjelmat. Oikeastaan aika helposti, pari päivää kolme yritystä, onnistui. kunhan vaan lopultakin noudatti tarkasti PyWWS:n mukana tullutta ohjetta. Ajastuksia en heti saanut toimimaan. QNAP:ssa oli joku pugi oletuspoluissa, mutta siihen löytyi korjaus QNAP foorumilta.

PyWWS ohjelma on oikeastaan vaan joukko Python skriptejä, joita ajaa pääskripti, Hourly.py. Tämä Hourly.py tiedosto tarvii vaan sitten ajastaa toistuvaksi. PyWWS ohjelma toimii niin että malli kansioihin laitetut mallit tuottavat vastaavia tekstitaulukoita ja kaaviokuvia kotisivulle. Mukana tulee joukko malleja, mutta englantilaisilla yksiköillä. Malleja oppi nopeasti muokkaamaan wordpad:lla kokeillen. PyWWS keskustelupalstalta löytyi myös ohjeet miten ne tekstitaulukot sai sisällytettyä kotisivulle php:lla.

Wunderground verkostoon liittyminen oli valmiina tuossa PyWWS ohjelmassa, tarvitsi asematunnus ja salasana laitaa weather.ini tiedostoon ja Hourly.py tiedostossa piti poistaa kommenttimerkit tietyistä riveistä. Ohjeet ovat siellä samassa tiedostossa.

FinWX liityntämallitiedostoa hiottiin yhdessä J.Laihon kanssa. Taisin minä päästä helpommalla tässä. Sama malli pitäisi toimia myös Nordic Weather Network verkostossa. Liityntämallitiedoston saa J.Laiholta ja miksei minultakin. Ei ole kummoinen.

Awekas foorumilta löytyi malleja, miltä valmiit datatiedostot näyttävät, joten teinkin vielä yhden mallitiedoston, jonka tuotos jäljittelee ilmeisesti Weather Display:n tuottamaan awekas.txt tiedostoa. Ja sillä on sitten liitytty Awekas verkostoon.

Kun tuohon linuxiin joutui vähän tutustumaan, niin heräsi ajatus ottaa yksi joutava IP WLAN kamera  
sääkameraksi. Kyseessä on siis A-LINK IPC1, jonka laitoin halogeenivalaisimen sisään ja systeemi räystään alle. Tuo kamera osaa lähettää kuvia FTP:n kautta, mutta kuvat nimetään erinimillä ajan mukaan ja  
lajitellaan eri kansioihin päiväyksen mukaan. Laitoin kameran lähettämään kuvat tuonne QNAP:n yhteen  
kansioon. QNAP:iin sitten kolme ajastettua komentoriviä, jotka tekevät seuraavaa:
1. Etsii uusimman kuvantiedoston, nimeää ja kopioi sen erikansioon aina samannimisenä.
2. Lähettää tuon uudelleen nimetyn kuvan FTP:llä kotisivulle.
3. Kerran vuorokaudessa etsii X päivää vanhat kuvakansiot ja poistaa ne.

Niin tosiaan PyWWS on toiminut moitteetta QNAP:ssa jo toista kuukautta. Sääkamera on kahdesti mennyt tukkoon. Syytä ei pysty vielä sanomaan.

Melko karua, mutta näin siis täällä homma toimii tällä hetkellä. Parannettavaa ja haastetta riittää, mutta se onkin vaan positiivista.


angle