Naruskan Ukka kiittää ensinnä vaivannäöstä ylläpitäjätahoa.
Eipä kestä.
Koska laitekanta on sama kuin itselläni ja se on tähän saakka toiminut moitteettomasti, katson, että on syytä kysäistä asiaa valmistajan teknisestä tuesta.
Vastauksena kysymykseen kerron, että kaikki muut arvot säilyivät sääyksikössä paikallaan, paitsi ilmanpainearvo. Sen kohdalla oli viivoja ja viivojen näytöllä ollessa WUHU:n taulukko ammotti tyhjyyttään arvojen suhteen. Samalla tavalla asia on ilmennyt nyt kaksi kertaa. Konsolissa on molemmilla kerroilla ollut pariston avulla arvot näkyvissä.
Kokemuksesi vastaa samaa, kuin mitä minullakin oli FinWX Lohja-70A:n sääaseman kanssa, kun sähköt UPSia myöten ottivat Ritolat.
Lähetin tuon tiedon englanniksi käännettynä heille. Veikkailen, että sieltä kuuluu lisää takaisin viimeistään alkuviikosta (mahdollisesti maanantai/tiistaiyönä).
Laitteisto on taas pelannut kuin ei mitään, eli katkoitta. Ei tosin ole sähkökatkojakaan ollut, enkä niitä ole viitsinyt koemielessäkään järjestää.
Jos Peet Bros:n tekninen tuki pyytää toistamaan tuon virhetilanteen, se on toteutettavissa helposti irrottamalla virtalähteen johto seinästä, jolloin sääasema jää pariston varaan. Kannattaa sitten katsoa, milloin ilmanpainetiedot katoavat. Tätä ei tarvitse tosin tehdä vielä. Katsotaan, kuinka Peet Bros:n suunnalta asiaan reagoidaan.
USB -porttiin sopivat com -portin vermeen olen tilannut, koska voin sijoittaa sen läppärin sivussa oleviin kahteen USB-paikkaan. Virtakatkolaite, mikä se nyt nimeltään onkaan, on myös vakavassa harkinnassa ja saattaa liittyä omaisuuteeni, kun lähden seikkailemaan ensi viikolla sinne Etelä-Suomen helteisiin. Vai onko niitä siellä vielä?
Mainitsemasi virtakatkolaite on lyhenteeltään UPS ja tulee englanninkielisestä sanasta "Uninterrupted Power Source", pöhkösti suomennettuna "keskeytymätön virtalähde".
Kun sellaista lähtee hankkimaan, on syytä miettiä hetki, kuinka pitkäksi aikaa haluaa laitteiden toimivan valtionverkon kadotessa. Tällöin pitäisi olla tietoa siitä, kuinka paljon tehoa (Wateissa) UPS:iin kytkettävät laitteet syövät yhteensä ja sen jälkeen lähteä katsomaan soveltuvalla kapasiteetilla varustettua UPSia. Kauniin typerästi UPS:ien kapasiteetit ovat määritetty Vareina tai Volttiampereeina (VA). Siihen on matemaattiset perusteet, joita en viitsi lähteä selittämään sen tarkemmin tässä, koska muutoin hankinta alkaa menemään hirvittäväksi matemaattiseksi laskentaleikiksi, joksika sen ei ole pakko mennä.
Tyypillisesti UPS:sta ilmoitetaan sen absoluuttinen Wattimäärä, kuinka ison tehokuorman se voi ottaa pyörittääkseen sitä jonkin tietyn ajan, yleisesti maksimikuorman ja viisi minuuttia, kunnes akut menevät kaput, ja sähköt laitteilta katkeavat. UPSien tyypillinen piirre on se, että ne ovat suhteellisen pitkiä ja perhanan painavia. Paino tulee laitteen sisällä olevista lyijyhyytelöakuista ja invertterin (joka muuttaa akuston jännitteen 230V:n jännitteeksi) komponenteista.
Jotta saat laitteesta paremman kuvan, heitän tähän väliin FinWX:n palveluita ylläpitävän serverikaluston sähkökatkoilta suojaavan UPS:n tiedot järkikielellä:
Kyseessä on Powerware 5115, 1400VA (
Kuva täällä). Tämä UPS-laite on yksi suurikapasiteettisimmista kotitoimistoon istuvista pöntöistä. Se on ns. linja-interaktiivinen UPS-laite, joka jatkuvasti haistelee ja suodattaa sisääntulevaa sähkönsyöttöä ja edustaa yhtä tyypillisimmistä UPS-järjestelmätyypeistä. Siihen on kytketty suurpiirteisesti FinWX:n palvelin, sääaseman virtalähde, 8-porttinen tietoliikennekytkin ja äänikorttiin kytketyt aktiivikaiuttimet. Tämä laitteistokööri nyhtää 90-120W tehokuorman UPS:n kautta ja on 10-12% UPS:n kokonaiskuormasta, jota se pystyy käsittelemään.
Jos Helsingin Energian suur- tai keskijänniteverkkovika hävittää sähköt, käy ja kukkuu tämä laitekaarti katkoksesta mitään tietämättä tällä tehonotolla vielä seuraavat 38 minuuttia, ennenkuin akuista loppuu tehot ja katko tavoittaa nämäkin laitteet. Kun käyntiaika (tai akku, kumpi ensin) käy vähiin, laitteiston mukana tuleva ohjelma ajaa koneen hallitusti alas ennenkuin UPS sammuu. Nyrkkisääntönä on siis se, että mitä pienempi kuorma UPS:ille on asetettu, sitä pidempään se pystyy kuormalle syöttämään sähköä, tai mitä suurempi (VA) kapasiteetti, sen pidempään se pystyy pyörittämään isompaakin kuormaa.
Mitä tulee helteisiin täällä etelämmässä, niitä ei ole ollut enää hetkeen, eikä näytä tulevan, kuin vasta ensi vuonna.