Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

08.08.2010

Aloittaja Hannu, sunnuntai, 08.08.2010, 08:20

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Hannu

Ukkosen jyrähtelyt herättivät Riihimäellä, vaikka ukkostutkat eivät näytä salamoita tälle suunnalle.
Illasta on tulossa melko varmasti ukkosta.

Sanni

Tää on taas niin tyypillinen kesän päätöspäivä, ettei tosikaan. Minäkin odottelen ukkosia tänne. Kosteudet ja kastepisteet huitelee yläkantissa ja ilma on tällainen puoliksi pilvinen. Yhdeksältä pitäisi sataa ennusteiden mukaan, muttei näytä siltä. Jään odottelemaan.

spege

Täällä on todella paljon savua ilmassa, aurinko ei näy kunnolla, alkaa olemaan jo alhaallakin kunnolla savua, tähän asti on pysynyt korkealla. Haju on ihan hirveä.
FLC foorumissa nimimerkki Speijo.

Sanni

Niin se on se Moskovan savuhommeli. Onneksi me lähdetään kohta uimaan, ei ehdi savua miettiä =) Muutoin taidetaan pysyä sisällä.

J.Jäntti

Noniin, se on sitten taas täällä.
ESTOFEX on lätkäissyt Suomeen korkeimmillaan 2-tason varoituksen (Kuva liitteenä).
2-tason varoitus koskee

  • Etelä-Suomen lääniä, läänin äärimmäistä itäosaa lukuunottamatta.
  • Koko Länsi-Suomen lääniä
  • Itä-Suomen lääniä, läänin itäosaa lukuunottamatta, sekä
  • Entisen Oulun läänin kaakkoisosaa
Tasovaroitus on annettu suurista, mahdollisesti jopa erittäin suurista rakeista, vaarallisesta tai tuhoja aiheuttavista tuulenpuuskista ja trombeista/tornadoista
1-varoitusalue myötäilee 2-varoitusaluetta ja koskee läänin niitä alueita, jotka eivät 2-varoitusalueeseen kuulu. Lisäksi 1-varoitusalue nousee Lapin läänin eteläosaan saakka. 1-varoitusaluetta koskee samat aiheet, kuin 2-tason aluetta.
50% salamointivyöhyke myötäilee 1- ja 2-varoitusaluetta, kulkien niiden välissä. Alue ei kata täysin Itä-Suomen lääniä, vaan äärimmäinen itäosa jää sen ulkopuolelle.
15% salamointivyöhykkeen pohjoisraja kulkee linjaa Tornio-Salla. Itä-Suomen läänin äärimmäinen itäosa kuuluu 15% salamointivyöhykkeeseen.

ESTOFEX:n mukaan Yhdysvalloissa tämäntyyppistä kuviota kutsutaan nimellä "tulirengas" (ring of fire). Se saa nimensä siitä, kun ukkoset kiertävät vahvan korkeapainealueen reunaa. Alueen käsittelypuolella onkin taas hyvinkin väkevää tekstiä, sillä jälleen kerran, Asta- ja Veera-myrskyjen tapaan, ESTOFEX puhuu suuria rakeita tarjoilevista supersoluista, vaarallisista syöksyvirtauksista ja ilmanalan sopivuudesta vaurioittavia tuulenpuuskia sisältävistä monisolumyrskyistä.

GFS:n 00z-mallinnuksesta tehdyn tulkinnan mukaan Länsi-Suomen läänin alue olisi ukkosherkin alue. Ennusteet osoittavat kovimman konvektiivisen sateen lankeavan sinne samaan aikaan, kun AvCAPE nousee paikoittain jopa 2500J/kg. Hämmästyksekseni testikarttani Lifted Index-arvot "paloivat puhki" sääkartassa (Kuva liitteenä). Kuvittelin, ettei Suomeen koskaan tule -6 korkeampaa lukemaa, mutta väärässäpä olin. Vika on tosin kartan tekijässä täysin, sillä raja-arvot ovat säädettävissä ja kartan väriskaalan asettelussa on sattunut oikea kymppitonnin kämmi. ;)
Arvioni on, että tuolle puhkipalaneelle kartan osuudelle tulee matalimmillaan jopa -8:n lukuja. CT- ja K-indeksit ovat molemmat hyvin korkealla juuri Länsi-Suomen läänissä, mutta suurimmalta osin sisämaassa, jossa kahden kilojoulen CAPE vaikuttaa, joten alueella odotettavissa voi olla myrsky nimeltä Sylvi.

Etelä-Suomen läänille ollaan hyvin kylmiä tämän päivän ennusteessa.
Tulkinnan mukaan lähes koko Etelä-Suomen lääni olisi konvektiopotentiaaliltaan hyvin vähäisellä tasolla ja vasta illalla tilanne muuttuu siten, että Hangosta Pääkaupunkiseudulle ulottuvalla alueella epävakaisuus lisääntyisi etelästä alkaen niin paljon, että ukkosen mahdollisuus kasvaa. Yöukkoset eivät ole poissuljettuja, joskin CT- ja K-indeksit ovat keskenään täysin eri mieltä ukkosen mahdollisuudesta. CT-indeksi viittaa kintaalla koko ukkoselle, kun K-indeksin mukaan hajanaisia ukkosia voi esiintyä. Näiden kahden indeksin luvut keskenään suhteuttaen voi sanoa, että jos ukkosia tulee, ne ovat puolikuolleita armonpaloja Eestistä.

FMI Testbed:n sadetutkakuvan mukaan Etelä-Suomen läänin länsipuolella kuljeskelee vähäisiä sadekuuroalueita pohjoiseen.
Rakentaja.fi-sivun (=Forecan) tutkakuvan mukaan Porin länsipuolitse kulkenut, kovaa ukkostanut sadealue hyökkäsi Vaasan kimppuun.
Uusi sadealue nousee parhaillaan Itämereltä ja seuraavan tunnin sisällä jyrää Saaristomeren alueen yli. Todennäköisesti Turkuun puskee sadetta samalla kertaa. Sadealue, laajuudestaan huolimatta, ei näytä salamoivan lainkaan.

Kannelmäen sääasemalla on tukalat oltavat jo näin aamupäivästä. Lämpötila on ampaissut hellelukemiin (on nyt +25,1°C) ja kastepiste, laskusuunnastaan huolimatta on todella T-paidan kiinni liimaavat +19,8°C. Sääasemalla merkittävimmäksi sääilmiöksi voidaan laittaa W04 (Näkyvyys savun heikentämä). Venäjän metsäpalosavut ovat luoneet maitolasi-ilmiön, jonka läpi aurinko paistaa, mutta savusumu tekee samalla pilvien havainnoinnin täysin mahdottomaksi. Ilmaa on ikävä hengittää, mutta vaihtoehdot ovat vähissä: Joko lyöt kaikki räppänät kiinni ja pyörryt sisällä kuumuuteen tai sitten pidät ikkunat auki, pysyt tolkuissasi ja vastaanotat Karjalan mäntyä molekyyleinä keuhkoihin.

Liitteenä on hetki sitten otettu kuva Malminkartanon juna-asemaa lähellä olevista taloista ja Malminkartanonhuipusta (paikalliskielellä "Jätemäestä").
Talot, jotka ovat kuvassa oikealla, ovat noin 600m päässä sääasemasta ja kuvan vasemmalla puolella näkyy itse Malminkartanonhuippu, 1,8km päässä sääasemasta. Savusumu on merkittävä. Ilmanlaatu on Helsingissä huono, Espoossa ja Vantaalla välttävä. Myös Lohjalla ilmanlaadussa ei ole kehumista: sielläkin ilmanlaatu on välttävä.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

weatherc

Halikossa meneillään ö-luokan sauna taas kerran, kastepiste 23.0 (max ollut 23.4)  ::)

Jussa

Rajuja ukkosia on kyllä ympäri suomea ollut, vaan minun reitille ei ole ykskään suoraan osunut, vierestä kyllä on mennyt. Nyt taas jyllää jossain kaukana ja etelälappiin annettiin hetki sitten fmi:n toimesta ukkosvaroitus. http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/08/rajuista_ukkosista_varoitetaan_jalleen_1888162.html

Jännä, että nyt ääni kuuluu, mutta ukkospilviä ei näy missään eikä sadetutkatkaan havaitse lähimaillakaan sadetta ??? Lähimmät rankkasateet tai edes sateet on perämeren pohjukassa.


Leksa

Kyllä nuo venäjän savusumut täällä itäisessä-suomessa ovat todella voimakkaat, (liitteenä viimeisin NOAA 18 kuva) aurinko kuumottaa tasaisen vaalean savuverhon läpi, oman varjonsa juuri erottaa ja aurinkoon voi melkein silmiä siristelemättä katsoa  8) Ihme kyllä savunhajua ei juurikaan ole vai olisiko nenä jo tuohon turtunut. Luultavasti nuo voimakkaat savusumut ovat ylemmissä ilmakerroksissa, vaakanäkyvyyttä on kuitenkin ainakin 2-3 km. Aamuvarhaisella aurinko mollotti punaisena kuin täysikuu  :D Lämpötila on tänään maksimissaan käynyt +31,5 nyt 30,6 savuverho nähtävästi estää uutta lämpötila ennätystä syntymästä, mutta elokuun lämpöennätys on kylläkin mennyt rikki.

Leksa

Vielä pienenä lisäyksenä ed. viestiini, säteilytaso ei poikkea normaalista taustasäteilystä. Tunnin tarkkuusmittauksessa se on 0,07mikroSv/h, mittarina Kata-Electronisin valmistama DGM-Turva säteilymittari.

J.Jäntti

Kannelmäen sääasemalla savusumu senkuin lisääntyy.
Nyt näköhaittaa alkaa olemaan jo 50m jälkeen (harmaa matto näkyy lähimpiä puita vasten). Ilmanlaatu.fi-portaalin mukaan ilmanlaatu on Helsingin keskustassa mennyt jo erittäin huonoksi. Hengitettävät pienhiukkaset (PM10) ovat suurin syyllinen ilmanlaadun heikkoon tasoon.

Ilman suhteellinen kosteus on taas vauhdilla lisääntymässä ja kastepiste lähenee Ö-luokan saunaa. Tällä hetkellä lukema on noususuunnaassa olevat +19,4°C.
Ilmastointilaitteestakin kuulee kosteuden läsnäolon, kun kondenssivesisäiliöön valuu lähes jatkuvana norona tiivistynyttä vettä ja säiliötä saa olla tyhjentämässä suunnilleen neljän tunnin välein. Nopealla matematiikalla laskien vettä tiivistyy tällä hetkellä noin litran verran tunnissa. Se on jo paljon.

FMI Testbed:n tutkakuva Suomenlahdella, Viron puolella näyttää vähäisiä vesisadealueita hitaassa liikkeessä kohti länsiluodetta. Toistaiseksi on vaikea päätellä ovatko nuo vain virheheijasteita vai oikeaa vesisadetta.

Länsirannikkoa pitkin möngertänyt ukkosalue moukaroi Kokkolaa puolenpäivän aikoihin ja kulki Kemin ja Oulun välistä Lapin lääniin.
Ei ole enää kuin muutamasta tunnista kiinni sadealueen hyökkäyksestä Sallan suuntaan. Toivottavast Naruskan Ukka on hereillä ja ehtii, kuten hän yhdessä ketjussa mainitsikin, "keräämään kaikki talon sähköjohdot nippuun jotta yhdellä nykäisyllä saa ne kaikki kerralla irti".

Satelliittikuvien mukaan Viron länsipuolella on muodostunut uusi möykky ja se on hitaassa liikkeessä kohti pohjoisluodetta. Katsotaan, kuinka tuo tuosta muodostuu.

Tällä hetkellä pää on kipeä, samalla tavalla, kuin joskus aikoinaan ennen kovia ukkosia. Tosin se voi olla myös tuosta metsäpalosta kotoisin.
Ukkosta ja kovaa sadetta tässä kyllä odottaa koko ajan, mutta voi olla, että niitä saadaan odottaa myöhäiseen iltaan saakka.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------