Kirjoittaja Aihe: Web sivujen tekeminen  (Luettu 4610 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Jape

 • Vieras
Web sivujen tekeminen
« : Lauantai, 07.08.2010, 23:49 »
Voisinko saada "kädestä" pitäen apua miten saisin sääasemani (La Crosse WS2355) tiedot välitettyä kotisivuilleni. Sivuja ei vielä ole olemassakaan mutta jakaisin mielelläni sääasemani tiedot muiden iloksi ; ) Olen tähän asti välittänyt sääaseman tietoja Wuhun välityksellä ilmaisille sääsivuille mm Awekas ja Underground mutta omat sivut kiinnostaisi nostaa verkkoon. Ilmaisen Wuhun lisäksi voisin olla valmis kokeilemaan Weather Display ohjelmaa minkä nyt parhaaksi näette tällaisen noviisin kanssa ;)

Poissa J.Jäntti

 • Foorumin ylläpitäjä
 • Ylläpito
 • *****
 • Viestejä: 5388
  • Finland Weather Exchange (FinWX)
Vs: Web sivujen tekeminen
« Vastaus #1 : Sunnuntai, 08.08.2010, 12:55 »
Ensimmäinen askel on kotisivutilan määritteleminen. Vaihtoehtoina on joko oman koneen käyttö siihen tarkoitukseen, oman kotisivutilan käyttö internet-palveluntarjoajalta tai oman kotisivutilan hankinta esim. webhotellista.

Oman koneen käyttö kotisivujen ylläpitoon on kaikista teknisintä touhua.
Nämä kaikki pitäisi olla tarjolla:
 • Sivuston ylläpitoon soveltuva kone, jota olet valmis pitämään päällä vuorokauden ympäri
 • Web-palvelinohjelmiston (Internet Information Server (käyttöjärjestelmän kylkiäisenä yleensä, pitää asentaa erikseen), Apache, NginX, jne.) asentaminen ja konfigurointi
 • Kyky ja mahdollisuus avata palomuurista oikea tietoliikenneportti (TCP portti 80) ulos internetiin
 • Mahdollisuus hankkia domain-nimi itsellesi. Ilmaisiakin on olemassa (esim. DynDNS), sekä osoitteen ylläpito-ohjelman asentaminen ja konfigurointi.
Teknisyys mahdollistaa juuri sellaisten sivujen rakentamisen, kuin haluaa ja päivitys on helpompaa kun kone on käytännössä samassa paikassa, mutta vastuu sivujen päivittymisestä, laitteiston tietoturvasta ja toiminnasta sekä tietoliikenteen toimivuudesta (lyhyesti: kaikesta) makaa silloin täysin sinun harteillasi. Opastaminen tällaisen järjestelmän luomisessa on hyvin hankalaa, koska lähtökohdat ovat aina hieman erilaiset.

Toinen vaihtoehto on Internet-palveluntarjoajasi, liittymän kylkiäisenä tarjoama vaatimaton kotisivutila, jonne voit sivustosi luoda. Tyypillisemmillään tarjottu kotisivutila on myös toiminnoiltansa hyvin vaatimaton (esim. kotisivutila on muutama kymmenen Megatavua, dynaamisten sivujen (PHP) tukea ei ole lainkaan, päivitysten määrää vuorokaudessa saatetaan rajoittaa), jolloin sivusto voi jäädä hyvinkin askeettiseksi. Toinen ongelma on myös sivuston osoite, joka voi olla muotoa www.palveluntarjoajan.tarjoama.kotisivutila.fi/~käyttäjätunnus/, jolloin osoite on harmittavan pitkä kirjoitettavaksi ja yksilöllisyyttäkään ei paljoa ole. Tähän tosin on olemassa internet-palveluita, jotka tarjoavat pienempiä osoitteita ja siirtävät osoitteen kirjoittajan sivuillesi.
Tällaisessa tilanteessa sinun vastuullesi jää
 • Sääasemaa pyörittävän koneen ja koneen tietoliikenteen ylläpito. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pitää koneen päällä ja internet-yhteyden auki. 24/7-päälläolo on suotavaa, muttei pakollista. Säätietojen päivitys pysähtyy katkoksen ajaksi paikoilleen.
 • Sääasemaohjelman konfigurointi siten, että se lähettää uudet säätiedot määrävälein kotisivutilaasi itsekseen.

Kolmas vaihtoehto on kotisivutilan hankinta webhotellista.
FinWX:n kuvapankkina toimii Saunalahden Iso G-levypalvelu, josta mm. FinWX Helsinki-42:n salamatutkan kuva tarjotaan ulospäin. Viidellä Eurolla kuussa saa sieltä itselleen kotisivutilan, jota ei ainakaan ole rajoitettu päivitysten määrällä ja kaista on riittävä. Esimerkki on hieman ontuva, koska webhotellista ei Iso G:ssä suoranaisesti ole kyse.
Webhotelliasioista osaavat varmaankin vastata parhaiten täällä ne käyttäjät, jotka ovat olleet sellaisten kanssa tekemisissä. Vastuualue on sama, kuin palveluntarjoajan kotisivutilan tilanteessa.

Jos HTML-kieli ei ole kovin tuttua sinulle, tarjoaa esim. ilmainen Cumulus-sääasemaohjelma valmiin kotisivupohjan. Se tukee ainakin Weather Underground-sääsivuja.
Cumuluksen valmiin kotisivupohjan julkaisuun kotisivutilassa voit tutustua tarkemmin tässä viestiketjussa.

Kun olet päättänyt, minkälaiselle alustalle sää-kotisivusi olet laittamassa ja olet sellaisen hankkinut, voimme jatkaa eteenpäin.
Jos tämä selostus herätti kysymyksiä, heitä surutta tänne päin. Tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassa. :)
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: 03.03.2021
Ukkoskausi avattu Helsingissä: 17.05.2021
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2021; Helsinki/Viikinmäki
8 ukkospäivää, joista
- 5 näkö- ja kuulohavainnoin
- 1 vain kuulohavaintona
- 2 vain kolmiomittauksella
------------------------------------------
Twitter, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------