VP2:n säteilysuojan asennus erilleen ISS:sta

Aloittaja Snowi, lauantai, 05.06.2010, 20:33

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Snowi

Sain eilen asennettua Davisin VP2:n säteilysuojan ja sen sisällä olleen lämpöanturin erilleen tuosta pääyksiköstä, jolloin sain sen pois auringon paisteesta. Pääyksikkö täytyy olla joka tapauksessa auringossa, jotta aurinko/uv-anturit ja aseman aurinkopaneeli(josta asema saa virtaa) saavat kunnolla aurinkoa. Joten kompromissi täytyy väkisinkin tehdä, jos on tälläinen paketti mikä minulla on.
Jos lämpöanturin saa asennettua erilleen pääyksiköstä ei kompromissia enää tarvitse tehdä, vaan silloin saadaan kaikki anturit ihanteellisille paikoille.

Suunnittelin ensin mihin paikkaan tulen tuon säteilysuojan asentamaan ja minkälaisen telineen sille tekisin. Piti myöskin miettiä miten liitän alkuperäisen lämpöanturin johdon uuteen johtoon.
Aloitin hankkimalla tarvittavat välineet:
Johto http://www.partco.biz/verkkokauppa/product_info.php?cPath=1919_1257&products_id=7681
Liitin http://www.partco.biz/verkkokauppa/product_info.php?cPath=23_1089_1591&products_id=8573
Pihdit http://www.partco.biz/verkkokauppa/product_info.php?cPath=18_2034_1233&products_id=11369

Liittimiä kannattaa varmuuden vuoksi hankkia vaikka kuutisen kappaletta, jos liittämisessä menee jotain mönkään, eivät kuitenkaan maksa kuin 20c kipale.
Pihdit suosittelen hankkimaan, jotta liitin saadaan kunnolla kiinni. Jotkut ovat tehneet omiakin viritelmiä, mutta siitä ei voi mitenkään tulla kovinkaan hyvää jälkeä, sen verran vaikeaa tuo liittäminen ilman pihtejä on.

Telineen tein välineistä mitä sattui käsillä olemaan, eli tuollainen reilu 5cm paksu ja reilu 15cm leveä lankku, josta tosin höyläsin noin 2cm pois, oli vähän turhan paksu.
Asensin lankun kahdella kulmaraudalla kiinni seinään, varsinkin alempi kulmarauta kannattaa olla vähän tukevampi, nimittäin lankku + säteilysuoja painavat kuitenkin sen verran, että telineestä kannattaa tehdä mahdollisimman tukeva. Ylös kannattaa myöskin laittaa kulmarauta, tukevoittaa todella paljon tuota telinettä. Kahden kulmaraudan jälkeen teline tuntui kestävän moninkerroin säteilysuojan painon.
Lankkuun pitää porata kolme reikää säteilysuojan kiinnitystä varten. Näiden reikien etäisyys pitää olla tasan 12,5cm toisistaan. Tämän takia tuollainen 15cm leveä lankku on aika minimi mitä voi käyttää.
Säteilysuojassa on kolme kierreholkkia, joihin ruuvit tulevat kiinni. Holkin etäisyys telineen yläpäähän - josta siis ruuvi laitetaan - pitää olla noin 2,1cm, eli minulla kun laudan paksuus oli 4cm, jouduin poraamaan holkille vähän ruuvin reikää isomman reiän, noin 1,9cm syvän kolon, jolloin etäisyys holkin yläpäästä ruuvin reikien yläpäähän oli noin 2,1cm. Näin ruuvi kiertyy varmasti kunnolla holkkiin kiinni.

Lämpöanturin johto kannattaa katkaista mahdollisimman päästä, jotta olisi vähän enemmän työskentelytilaa kuin mitä pienen johdon kanssa olisi. Kiinnitys tapahtuu ihan juottamalla johtojen päät yhteen. Nämä johdot ovat kuitenkin niin pieniä, että tässä hommassa kannattaa mielummin olla vaikka kaksikin ihmistä. Toinen juottaa ja toinen yrittää pitää muita johtoja pois tieltä.
Kun johdot on juotettu yhteen, teipataan juotoskohdat sähköteipillä. Tämäkään ei mikään ihan helppo homma ollut johtojen pienen koon takia  ;D
Sitten kun on johdotkin teipattu, kannattaa pistää vielä kutistussukka juotoskohdalle ja polttaa vaikka sytkärillä sukka tiukasti muiden johtojen ympärille. Pistin vielä sukan molempiin päihin sähköteippiä, jotta kohta olisi täysin tiivis.
Nyt kaikki onkin valmista ja ei kun asentamaan säteilysuoja telineeseen.

En huomannut mitään lämpötilavirheitä, joita olisi saattanut pitkän johdon takia tulla. Tämän päivän vertailu muihin lähiasemiin näyttää todella hyvältä.
Alla vielä kaikki kuvat eri vaiheista, lopussa kuva minkälainen viritys tuosta lopulta tuli  :).
Porasin reiät vahingossa tavallaan väärin päin, jolloin tuo tuulettimen aurinkokenno osoittaa seinään päin  :D. Toisaalta eipä se juuri saisi aurinkoa vaikka se olisikin toisinpäin. Aion jossain vaiheessa sitten tehdä sillekin pidemmän johdon ja siirtää sen paikkaan, johon pääsee kunnolla paistamaan aurinko. Akut pyörittävät tuuletinta ilman auringon paistettakin jopa puoli vuotta, joten kauhea kiire aurinkokennon erikseen asentamisessa ei ole.


Snowi

Kaikki kuvat kun eivät mahtuneet niin tässä olisi loput.

Ensimmäisessä kuvassa näkyy miltä koko hökötys näyttää uudessa asennuspaikassa.
Toisessa kuvassa ISS pääyksikkö, näyttää vähän hassulta kun tuo säteilysuoja on nyt siitä irti  ;D